GALERIE VIDEO Miniștrii Apărării din statele Uniunii Europene și Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe, reuniune la București. În discuție: strategia globală privind securitatea

Liderii Uniunii Europene au discutat la București despre strategia globală privind securitatea și stabilitatea UE. La Palatul Parlamentului s-a desfășurat joi reuniunea informală a miniştrilor Apărării. StirileTVR.ro vă oferă, în format LIVE TEXT, succesiunea evenimentelor și principalele puncte din declarațiile oficiale.

31 Ianuarie 2019, 07:48 (actualizat 31 Ianuarie 2019, 15:40) | Mihaela Carpea |
Declarații Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă și Securitate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALIZARE 12.36 "Tocmai am finalizat cele două zile dedicate reuniunii miniștrilor Apărării din statele membre ale Uniunii Europene. Aceasta este prima reuniune de nivel ministerial pe care România o găzduiește de la preluarea Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene", a subliniat ministrul Apărării, Gabriel Leș.

"Îmi exprim convingerea că a fost un început bun pentru Președinția noastră. Organizarea reuniunii informale a miniștrilor Apărării ai statelor membre ale UE este parte a sprijinului acordat de către Președinția României la Consiliul Uniunii Europene Înaltului Reprezentant Federica Mogherini în domeniul politicii de securitate și apărare comună", a adăugat el.

"Evoluțiile recente din spațiul regional și internațional ne înseamnă să acordăm o atenție deosebită acestor dimensiuni", a ținut să remarce ministrul.

"Reuniunea de la București s-a desfășurat într-un moment de o relevanță aparte, în care evaluăm realizările ultimilor 2 ani și jumătate de când Uniunea Europeană a făcut un pas important pe drumul consolidării rolului său în domeniul securității și apărării. În viziunea mea, discuțiile purtate în cele două zile au adus un impuls tuturor acestor eforturi", a mai subliniat Gabriel Leș.

ACTUALIZARE 12.33 Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate, Federica Mogherini, a remarcat importanța discuțiilor de astăzi în activitatea curentă.

După stabilirea unui nou model de cooperare în domeniul apărării, deciziile se implementează conform programului stabilit, a arătat ea.

Miniștrii au discutat și despre nevoia de a integra noile unelte ale Uniunii Europene în domeniul apărării în cadrul sistemelor de planificare naționale, pentru a le putea folosi la întregul potențial.

"Discuțiile au confirmat nevoia ca Europa să se angajeze și să investească mai mult și într-o manieră coordonată în tehnologiile cheie, inclusiv în domeniul inteligenței artificiale - este o măsură de mare importanță pentru întreaga lume și pentru Europa. Am deschis discuția astăzi și intenționez să trec problema privind inteligența artificială pe ordinea de zi a uneia dintre întâlnirile formale ale miniștrilor de Externe", a subliniat Federica Mogherini.

Răspunsuri la întrebări:

ACTUALIZARE 12.20 Reuniunea s-a încheiat. Miniștrii Apărării se pregătesc pentru fotografia de grup.

ACTUALIZARE 09.20 Reuniunea informală a început, prezidată de Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate, Federica Mogherini.

Participanţii la reuniune evaluează iniţiative precum Cooperarea structurată permanentă în domeniul apărării şi al securităţii (PESCO) sau Fondul european de apărare (EDF).

În decembrie 2017, 25 de state membre ale Uniunii Europene au decis în mod oficial să stabilească o cooperare structurată permanentă în domeniul apărării şi al securităţii (PESCO), iniţiativă care le permite ţărilor să coopereze mai strâns cu privire la consolidarea capacităţii militare, punând bazele unei aşa-numite 'uniuni a apărării europene'.

Participarea la PESCO este voluntară pentru cele 28 de state membre actuale ale UE. Numai Danemarca, Malta şi Marea Britanie au ales să nu ia parte la această iniţiativă.

Cooperarea vizează 17 proiecte concrete, printre care crearea unei unităţi medicale, a unui centru logistic, înfiinţarea unui centru pentru pregătirea misiunilor şi dezvoltarea de standarde comune pentru comunicarea radio militară, reamintește Agerpres.

Este de aşteptat ca reprezentanţii statelor membre să examineze astăzi modalităţile de consolidare a parteneriatului UE-NATO în domeniul apărării şi al securităţii.

ACTUALIZARE 08.20 Primii oaspeți sosesc la Palatul Parlamentului. Sunt întâmpinați de ministrul român al Apărării, Gabriel Leș.

Programul oficial al evenimentului:

8.30-8.50 - Declaraţii de presă la sosire
11.15-11.45 - Fotografie de familie
12.00-12.30 - Conferinţă de presă - participă Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, şi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş.

În cea de-a doua zi  a reuniunii se va pune accent pe progresul înregistrat în derularea iniţiativelor din domeniul apărării, pe modalităţile de asigurare a coerenţei diverselor iniţiative din domeniul apărării europene, din perspectiva transpunerii în practică a deciziilor Consiliului UE, precum și pe utilizarea instrumentelor optime aflate la dispoziţia Uniunii pentru valorificarea potenţialului inovării şi cercetării tehnologice, în sprijinul forţelor armate ale statelor membre.

Miniștrii Apărării din cele 28 de state, Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate, Federica Mogherini, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au întâlnit, miercuri seară, la o cină de lucru, la Palatul Regal.

Tema discuţiei: "Femeile, Pacea şi Securitatea".

În perioada 31 ianuarie – 1 februarie 2019, va avea loc la București și Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, cunoscută și sub numele de Gymnich.

Este o reuniune tradițională a miniștrilor Afacerilor externe, care se desfășoară în mandatul fiecărei Președinții semestriale a Consiliului Uniunii Europene. Este găzduită de țara care deține Președinția.

Comisarul european pentru Politica europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea, Johannes Hahn, va participa la reuniune.

Pe agendă se află subiecte importante, precum criza politică din Venezuela, relațiile dintre Uniunea Europeană și China, Siria și Parteneriatul Estic.

Țara noastră deține Președinția Consiliului Uniunii Europene până la sfârșitul lunii iunie.

VEZI și Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni

TVR produce, în calitate de partener media oficial, toate evenimentele pe parcursul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMANIA2019EU
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 3°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV -1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI