GALERIE VIDEO Jill Biden a ajuns în România. A vizitat baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde s-a întâlnit cu militarii americani. Vineri seară a sosit la București

6 mai 2022, 07:50

ACTUALIZARE 20.25 Prima Doamnă a Statelor Unite a ajuns pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din Otopeni. Ea a primit un buchet de flori albe și roz.

A fost întâmpinată de oficialii Ambasadei SUA la București.

ACTUALIZARE 20.03 Mâine, Prima Doamnă a SUA va avea un program comun cu Carmen Iohannis. Cele două vor avea o întâlnire privată de o oră și jumătate.

Apoi, vor merge la o școală din București unde învață copii ucraineni și români. Jill Biden va sta de vorbă cu mamele refugiate din Ucraina.

Măsurile de securitate impuse pentru vizită sunt excepționale. Sunt coordonate de cei de la SPP împreună cu Secret Service.

ACTUALIZARE 19.31 Aeronava cu Prima Doamnă a SUA a decolat de la Aeroportul Internațional Mihai Kogălniceanu și se îndreaptă spre București.

ACTUALIZARE 19.18 Jill Biden a vizitat și centrul de recreere al bazei militare, unde a citit o poveste celebră, despre conexiunea familiilor despărțite – „Night Catch” – pentru fiul sergentului Sharon Rogers, Nathan, care se află în Texas.

„Îți mulțumesc pentru serviciul tău, pentru că atunci când mama ta servește țara, și tu o servești”, i-a spus Jill Biden lui Nathan.

ACTUALIZARE 18.30 Prima Doamnă a fost primită cu aplauze, a făcut fotografii cu soldații americani și a vorbit cu ei despre dificultățile misiunilor departe de casă. Le-a servit militarilor macaroane cu brânză și cartofi.

Jill Biden a tăiat și a împărțit prima bucată dintr-un tort cu steagul Americii.

Biroul Primei Doamne a prins de veste că la bază nu mai este suficient ketchup, așa că în acest transport a fost adusă și o cantitate consistentă de sos.

ACTUALIZARE 18.08 A fost o întâlnire cu mare încărcătură emoțională, a transmis corespondentul TVR Ana Maria Stancu.

Au fost măsuri de securitate extreme în preajma aeroportului internațional Mihail Kogălniceanu, dar și pe pistă.

Mașina în care se afla Prima Doamnă s-a îndreptat către Baza Aeriană 57, unde Jill Biden se va întâlni cu conducerea militară NATO a unității.

ACTUALIZARE 17.46 Prima Doamnă a coborât din aeronavă. Ea a salutat delegația care a întâmpinat-o și i-a salutat pe reprezentanții militari.

ACTUALIZARE 17.05 Avionul a aterizat pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu.

Jill Biden va vizita Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Prima Doamnă a SUA va lua masa împreună cu soldații și va vizita militarii americani repartizați la bază, înainte de a pleca seara spre București.

Jill Biden este însoțită de fostul ambasador american la Bucureşti (2009 – 2012) Mark Gitenstein, în prezent ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, şi de soţia acestuia, Elizabeth Gitenstein, precum și de secretarul de stat adjunct pentru Afaceri europene şi eurasiatice Karen Donfried.

ACTUALIZARE 07.50 Jill Biden a postat, pe canalul ei de Twitter un mesaj în care își anunță vizita în țara noastră și Slovacia. „Mă aflu pe drum spre România şi Slovacia pentru a petrece Ziua Mamei cu mame şi copii ucraineni care au fost forţaţi să-şi părăsească casele din cauza războiului lui Putin. De asemenea, voi vizita trupele americane şi voi exprima recunoştinţa pentru eforturile de ajutorare ale ţărilor vecine şi ale lucrătorilor umanitari„.

Sâmbătă, Jill Biden are programată o întâlnire cu soţia preşedintelui României, Carmen Iohannis, prilej cu care va exprima recunoştinţa pentru generozitatea şi sprijinul poporului român în ajutorarea refugiaţilor ucraineni, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA. Ea se întâlni cu oficiali ai Guvernului român, cu personalul ambasadei SUA, cu lucrători din domeniul ajutorului umanitar și cu profesori care lucrează cu copii ucraineni strămutați.

În aceeaşi zi, soţia preşedintelui american va vizita o şcoală publică din Bucureşti, care găzduieşte elevi ucraineni refugiaţi.

Ea va pleca apoi la Bratislava, Slovacia, unde se va întâlni cu personalul ambasadei SUA.

Jill Biden va călători duminică în Kosice și Vysne Nemecke, Slovacia pentru a se întâlni cu refugiații, lucrătorii implicați în acțiuni de ajutor umanitar și cu slovacii care sprijină familiile care au căutat refugiu în timpul acestei crize.

Jill Biden se va întâlni luni cu membrii Guvernului Slovaciei înainte de a pleca în Statele Unite.

CITEȘTE ȘI: Jill Biden, prima doamnă a SUA. Amuzantă și protectoare, mamă și soție. Joe Biden: Ea mi-a dat viața înapoi

Călătoria în România și Slovacia este cea de-a doua călătorie în străinătate a primei doamne. În iulie, ea a mers în Japonia pentru a participa la ceremoniile de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Prima vizită în România a lui Jill Biden a fost în luna mai, 2014, în timpul mandatului lui Traian Băsescu. Atunci, soţul său era vicepreşedintele Statelor Unite.

Vizita lui Jill Biden este o dovadă de sprijin pentru Ucraina și țările vecine care ajută refugiații ucraineni.

După Polonia, România a cunoscut cel mai mare aflux de refugiați ucraineni. notează CNN. Peste 860.000 de ucraineni au intrat în România de la declanşarea crizei din ţara vecină, a informat, vineri, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

Vizita primei doamnei a SUA vine la mai puțin de două luni, după cea a vicepreședintelui american Kamala Harris.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite