GALERIE VIDEO Ceremonii de Ziua Marinei Române – Imagini de la exercițiile demonstrative și de pe fregata Regele Ferdinand

15 august 2017, 08:38

Klaus Iohannis, președintele României: „În arealul Mării Negre ne confruntăm cu provocări de securitate din ce în ce mai complexe și mai volatile, precum și cu un grad sporit de impredictibilitate și incertitudine. Tocmai de aceea, deciziile adoptate de NATO au menirea de a contribui la întărirea măsurilor de apărare colectivă și de descurajare, inclusiv în regiunea Mării Negre, prin participarea statelor riverane. În actualul context, România își asumă și mai activ profilul de stat puternic și de actor regional relevant. Suntem un pilon de stabilitate și furnizor de securitate în regiune. Depunem eforturi consistente pentru ca rolul Mării Negre și importanța sa strategică să fie recunoscute la nivelul NATO și al Uniunii Europene” (discursul integral, în galeria video).

Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu: „În numele meu şi al Armatei Române adresez cele mai sincere şi călduroase felicitări marinarilor militari şi civili, lucrătorilor portuari şi constructorilor de nave. Prin curajul, dăruirea şi profesionalismul dumneavoastră faceţi cinste României. De asemenea, îi felicit pe marinarii din Forţele Navale şi Garda de Coastă pentru profesionalismul de care daţi dovadă în fiecare zi, precum şi în cadrul misiunilor internaţionale şi exerciţiilor desfăşurate împreună cu partenerii şi aliaţii NATO” (discursul integral, în galeria video).

A fost oficiat serviciul religios, apoi au fost lansate ancore din flori pe mare.

Salutul de deschidere a fost dat de 5 paraşutişti militari, care au purtat drapelele României, NATO şi Uniunii Europene.

Zeul Neptun a sosit din larg, în timp ce navele au pus în funcţiune mijloacele de semnalizare acustică.

Pe digul din Portul Tomis a fost spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi.

Publicul de pe faleză a admirat Fregata „Regele Ferdinand”, iar telespectatorii TVR au văzut imagini în direct chiar de la bordul fregatei, de unde a relatat reporterul TVR Radu Andrei Tudor.

Au defilat corvete, nave purtătoare de rachete, un dragor maritim, un monitor fluvial, o vedetă blindată fluvială, un remorcher multifuncţional, nave de la Garda de Coastă, ISU şi ARSVOM.

Au evoluat remorcherele multifuncţionale Voinicul, Vânjosul şi Vârtosul, pe acorduri de vals.

Au fost exerciții de respingere ale atacurilor avioanelor inamice. Au participat avioane F16, Mig 21 și, în premieră, avioane Typhoon.

Scafandrii de la Forţe Speciale au executat salturi din două elicoptere PUMA NAVAL şi din două ambarcaţiuni rapide.

La exerciții a participat și un Boeing P-8 Poseidon, din SUA, navă antisubmarin.

Fregata „Regele Ferdinand” s-a deplasat de la sud spre nord, iar elicopterul PUMA NAVAL a apuntat la pupa fregatei.

Exerciţiul de respingere a desantului maritim a inclus 10 bărci de asalt ale infanteriei marine, aeronave F16 şi elicoptere PUMA NAVAL, dar şi un monitor şi o vedetă blindată.

S-a desfășurat și un exerciţiu de combatere a imigraţiei ilegale pe mare.

După defilarea navelor, dintr-o ambarcaţiune rapidă s-au lansat la apă patru scafandri de luptă, care au fost recuperaţi de un elicopter PUMA NAVAL, prin procedeul RIG-ROPE.

În jurul orei 13:00, punctul de atracţie a fost mutat în Portul Tomis, unde publicul a fost invitat la jocuri marinăreşti.

(w500) Ziua Marin

(w500) Ziua Marin

(w500) Ziua Marin

(w500) Ziua Marin

(w500) Ziua Marin

(w500) Ziua Marin

Ziua se încheie cu Muzica Militară a Forţelor Navale – un concert extraordinar pe faleza Cazinoului – și cu retragerea cu torţe a marinarilor militari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite