Gala Premiilor UNITER: ''Plugarul şi Moartea'' de Silviu Purcărete a fost desemnat cel mai bun spectacol. Ion Caramitru, omagiat de către Marcel Iureş în cadrul Galei

A 30-a ediție a Galei Premiilor UNITER a fost dedicată lui Ion Caramitru și a avut loc la Palatul Culturii din Bistriţa. Lóránd Váta şi Nicoleta Lefter au fost desemnaţi cei mai buni actori în roluri principale, iar pentru roluri secundare cei mai buni au fost Csaba László şi Gabriela Popescu.

05 Iulie 2022, 08:15 (actualizat 05 Iulie 2022, 13:59) Știrile TVR |

Premiul pentru dezvoltarea spectacolului de musical în România i-a revenit lui Răzvan Mazilu, iar Virgil Ogăşanu a fost recompensat cu premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Spectacolul ''Plugarul şi Moartea'', în regia lui Silviu Purcărete, pus în scenă la Teatrul Naţional ''Vasile Alecsandri'' Iaşi, a fost desemnat "Cel mai bun spectacol" la cea de-a 30-a ediţie a Galei Premiilor UNITER 2022, găzduită la Palatul Culturii din Bistriţa.

În cadrul galei, fostul preşedinte al UNITER, regretatul actor şi regizor Ion Caramitru, a fost omagiat de către actorul Marcel Iureş şi a fost distins, in memoriam, cu Premiul de Excelenţă.

Horia Suru a obţinut trofeul celui mai bun regizor, Nicoleta Lefter şi Lorand Vata au fost desemnaţi cei mai buni actori în roluri principale, cei mai buni actori în roluri secundare fiind Gabriela Popescu şi Csaba Laszlo.

Premiul pentru dezvoltarea spectacolului de musical în România i-a revenit lui Răzvan Mazilu, în timp ce actorii Dana Dogaru şi Virgil Ogăşanu a primit premiile UNITER pentru întreaga activitate.

Premiul pentru "Cea mai bună piesă românească a anului 2021", program susţinut de Casa Regală a României, a revenit Oanei Hodade cu "Scene din viaţa familiei Stuck", în timp ce premiul pentru "Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic" a fost acordat lui Petru Hadârcă pentru "Un secol de teatru românesc la Chişinău - Revanşa memoriei interzise", iar Cel mai bun spectacol de teatru TV / teleplay a fost desemnat "Ziua Z" de Ionuţ Sociu, regia Bobi Pricop, Teatrul de Stat Constanţa.

Premiul pentru Cea mai bună scenografie a fost acordat lui Cosmin Florea pentru scenografia spectacolului "Trei piese triste", după Maurice Maeterlinck, scenariul şi regia Radu Afrim, Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi, iar Premiul pentru Critică teatrală - lui Călin Ciobotari.

Premiul pentru Debut a revenit Oanei Jipa pentru rolul Connie din spectacolul "Efecte secundare" de Lucy Prebble, regia Vlad Bălan, unteatru Bucureşti.

Premiul pentru întreaga activitate - regie a revenit lui Andrei Belgrader (In memoriam), în timp ce Premiul pentru întreaga activitate - scenografie a fost acordat Adrianei Grand.

Au fost acordate o serie de Premii speciale:

* Premiul pentru valoarea proiectului original - "Hektomeron", iniţiat de Vlad Drăgulescu la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" Craiova;

* Premiul pentru creativitatea video design-ului şi mapping-ului în spectacolul "Plugarul şi Moartea", dramatizarea şi regia Silviu Purcărete, de la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi a fost acordat lui Andrei Cozlac;

* Premiul pentru rolul educativ al proiectului de teatru şi muzică "Clasic e fantastic" a revenit Irinei Sârbu şi Monicăi Ciută;

* Premiul special British Council - Open Theatre - organizaţiei Cultură'n Şură, pentru activitatea lor de promovare a accesului la cultură în mediul rural, fiind acordat regizorului Victor Olăhuţ, iniţiatorul proiectului, actriţei Florentina Năstase şi dramaturgului Flavius Lucăcel.

Gala a fost transmisă în direct, pe TVR 1, TVR Internaţional, TVR Moldova şi la Radio România Cultural.

GALA PREMIILOR UNITER - A DOUA PARTE:GALA PREMIILOR UNITER - PARTEA A TREIA:ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 32°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 31°C 32°C
BRASOV 25°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI