Gală dedicată celor care au învins cancerul, la Ateneu. Regizoarea Chris Simion Mercurian: Această zi ne reamintește bucuria pe care ar trebui să o trăim în fiecare clipă

6 iunie 2022, 15:33

Miruna Ionescu este interpretă de muzică populară şi, de doi ani, supravieţuitoare a cancerului. Pe scenă a oferit cu drag din pofta ei de viaţă celor care au trecut prin coşmarul acestei boli grele şi au învins.

A ales melodiile Mariei Tănase, pentru că marea noastră artistă a murit la doar 49 de ani, răpusă de un cancer de plămâni.

Camerata Regală a demonstrat cât de importantă este şi terapia prin artă.

Este pentru prima dată când supravieţuitorii de cancer sunt sărbătoriţi într-o zi anume.

CHRIS SIMION MERCURIAN, supraviețuitoare, regizor: De multe ori intrăm într-o rutină și uităm să sărbătorim ceea ce suntem. Și această zi nu face decât să ne reamintească bucuria pe care ar trebui să o trăim în fiecare clipă.

Iniţiatoarea Legii privind Ziua Naţională a Cancerului este şi ea o supravieţuitoare în lupta cu boala. Și a reuşit să aducă şi câteva beneficii pacienților.

NICOLETA PAULIUC, supraviețuitoare, senator, inițiatoare a legii: Posibilitatea ca cei care au 7 ani de când au fost diagnosticați cu cancer, de când ei, clinic, sunt declarați sănătoși, să poată să-și facă asigurări de sănătate, să poată să-și facă un credit imobiliar. Cred că este un cerc închis, pentru că pleacă de la diagnostic și aveai nevoie să-ți sfârșești cu o coroniță.

Mai sunt încă multe lucruri de schimbat pentru pacienţii de cancer din România, dar numărul de supravieţuitori este important.

CRISTINA BERTEANU, director clinică oncologică: E o statistică în UE, sunt 12 milioane de supraviețuitori, din care 300.000 de copii. E adevărat că încă în România sunt 900.000 de cazuri noi în fiecare an și 500.000 de decese, dar totuși s-au făcut progrese mari.

E bine de ştiut pentru soţii, părinţii sau fiii celor care luptă cu cancerul că îşi pot lua liber 45 de zile plătite pentru a-i însoţi la tratamente pe bolnavii din familie și că pot beneficia de consiliere psihologică gratuită, atât aparţinătorii, cât şi pacienţii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă