Gală dedicată celor care au învins cancerul, la Ateneu. Regizoarea Chris Simion Mercurian: Această zi ne reamintește bucuria pe care ar trebui să o trăim în fiecare clipă

Premieră la Ateneul Român, care a găzduit o gală specială dedicată celor care au învins cancerul. Evenimentul a fost organizat pentru a marca Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, stabilită prin lege, în prima duminică din luna iunie.

06 Iunie 2022, 15:33 (actualizat 06 Iunie 2022, 16:15) Știrile TVR |

Miruna Ionescu este interpretă de muzică populară şi, de doi ani, supravieţuitoare a cancerului. Pe scenă a oferit cu drag din pofta ei de viaţă celor care au trecut prin coşmarul acestei boli grele şi au învins.

A ales melodiile Mariei Tănase, pentru că marea noastră artistă a murit la doar 49 de ani, răpusă de un cancer de plămâni.

Camerata Regală a demonstrat cât de importantă este şi terapia prin artă.

Este pentru prima dată când supravieţuitorii de cancer sunt sărbătoriţi într-o zi anume.

CHRIS SIMION MERCURIAN, supraviețuitoare, regizor: De multe ori intrăm într-o rutină și uităm să sărbătorim ceea ce suntem. Și această zi nu face decât să ne reamintească bucuria pe care ar trebui să o trăim în fiecare clipă.

Iniţiatoarea Legii privind Ziua Naţională a Cancerului este şi ea o supravieţuitoare în lupta cu boala. Și a reuşit să aducă şi câteva beneficii pacienților.

NICOLETA PAULIUC, supraviețuitoare, senator, inițiatoare a legii: Posibilitatea ca cei care au 7 ani de când au fost diagnosticați cu cancer, de când ei, clinic, sunt declarați sănătoși, să poată să-și facă asigurări de sănătate, să poată să-și facă un credit imobiliar. Cred că este un cerc închis, pentru că pleacă de la diagnostic și aveai nevoie să-ți sfârșești cu o coroniță.

Mai sunt încă multe lucruri de schimbat pentru pacienţii de cancer din România, dar numărul de supravieţuitori este important.

CRISTINA BERTEANU, director clinică oncologică: E o statistică în UE, sunt 12 milioane de supraviețuitori, din care 300.000 de copii. E adevărat că încă în România sunt 900.000 de cazuri noi în fiecare an și 500.000 de decese, dar totuși s-au făcut progrese mari.

E bine de ştiut pentru soţii, părinţii sau fiii celor care luptă cu cancerul că îşi pot lua liber 45 de zile plătite pentru a-i însoţi la tratamente pe bolnavii din familie și că pot beneficia de consiliere psihologică gratuită, atât aparţinătorii, cât şi pacienţii.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SĂNĂTATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 22°C 27°C
CLUJ 25°C 24°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 22°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI