Galați, orașul cu cel mai curat aer din țară. Iaşi, cel mai poluat cu particule toxice industriale, arată un top european

26 aprilie 2023, 18:59

Potrivit Agenției Europene de Protecție a Mediului, particulele fine de praf reprezintă principala problemă a aerului din orașe. Acestea sunt inhalate și pot declanșa boli grave.

În 2021, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat ca nivelul maxim de particule să fie până în 5 unități pe metrul cub.

Un studiu european, făcut în 340 de orașe, arată că cel mai pur aer se respiră în orașul portughez Faro, un mic port de la malul Oceanului Atlantic.

Pe locul 21 regăsim orașul Galați. O explicație ar fi că marii poluatori fie s-au închis, cum sunt fostele fabrici comuniste care au intrat în faliment, fie au pornit o politică de protecție a mediului.

Au contat și investițiile făcute de primărie în ultimii ani, inclusiv în înlocuirea transportului public din oraș, care acum este exclusiv electric.

La polul opus, cel mai poluat aer este în Iași. Orașul se află pe locul 340 în clasamentul întocmit de Agenția Europeană de Protecție a Mediului, cu 18,5 micrograme de particule pe metru cub.

În același studiu, București se situează pe locul 302, cu 15,7 micrograme de particule pe metru cub.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite