Gabriela Firea a anunțat introducerea vinietei pentru București. Mașinile sub Euro 3 vor fi interzise în centrul Capitalei

14 august 2019, 11:27

Maşinile care nu sunt înmatriculate în Bucureşti-Ilfov vor trebui să achite o vinietă electronică „Oxigen-B” pentru accesul în Capitală de 10 lei pe zi sau 1.900 lei pe an.

Pentru accesul în centrul oraşului a maşinilor Euro 3 va trebui achitată o vinietă electronică „Oxigen-C” de 75 de lei pe lună sau 900 lei pe an.

Vor fi exceptate maşinile serviciilor de urgenţă şi cele ale corpului diplomatic, dar nu şi cele ale riveranilor.

Circulaţia autovehiculelor în zonele restricţionate fără achiziţionarea vinietei constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.000 lei.

Gabriela Firea susţine că această măsură este necesară pentru reducerea poluării şi că, în plus, va duce la reducerea traficului. Ea a explicat că în zona Bucureşti-Ilfov sunt 1,6 milioane de maşini, iar dintre acestea 400.000 nu vor mai avea acces în centrul Capitalei.

Firea a spus că motocicletele şi scuterele nu sunt afectate de aceste măsuri, pentru că Primăria încurajează mijloacele de transport alternative.

Proiectul va sta 45 de zile în dezbatere publică.

Anunțul făcut de primarul general al Capitalei a fost apreciat imediat de liderul ALDE.

Primele măsuri pentru reducerea poluării cauzate de maşini! E primul pas, trebuie mers înainte! Pe lângă acest proiect, pe care ALDE îl va susţine, e nevoie şi de o campanie de educare şi conştientizare privind nevoia reducerii poluării„, a scris pe Twitter Călin Popescu Tăriceanu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite