Gabriela Firea: Au apărut informații false privind vremea. Îi rog pe bucureșteni să aibă încredere doar în informațiile publice

20 septembrie 2017, 09:19

Meteorologii anunță averse torențiale, descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului care vor lua aspect de vijelie.

ACTUALIZARE 16.20 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a revenit cu declarații  și a anunțat că în mediul online au apărut informații false potrivit cărora fenomenele meteo anunțate ar fi mult mai grave decât s-a anunțat. Îi rog pe bucureșteni să se informeze doar din surse oficiale, să nu dea crezare mesajelor toxice transmise pe rețelele de socializare, a declarat primarul Capitalei.

Gabriela Firea a declarat că avertizarea ANM pentru București – codul galben de rafale de vânt și vijelie se menține, nu sunt elemente pentru a se trece la codul portocaliu. Primarul Capitalei a mai precizat că după ora 17.00 vor debuta aceste fenomene și va exista un moment critic la orele 19-20, cand vântul va sufla cu rafale de 55 – 65 de kilometri pe oră.

Prin comparație, la Timișoara vântul a suflat în rafale de peste 100 de km pe oră. Intensitatea vântului nu va fi atât de mare în Capitală și în zona limitrofă cum s-a întâmplat în alte județe, a mai spus Firea.

Primarul general al Capitalei a dat asigurări bucureștenilor că nu au niciun motiv să considere că Primăria Generală nu le difuzează toate datele cu privire la avertizările meteo, precizând că va face plângeri penale împotriva celor care au răspândit informații false.

Gabriela Firea: Îi rog pe bucureștenii care nu au treburi urgente să rămână în casă

Primarul General al Capitalei a rugat bucureștenii să rămână în case în această seară și a cerut măsuri ca școlile și liceele care au cursuri după-amiază să scurteze programul pentru ca elevii sa ajungă acasă înainte de ora 20.00. Toate scolile din București întrerup astăzi cursurile la ora 17.00.

Aș dori să adresez o rugăminte bucureștenilor. Dacă în această seară nu au drumuri foarte urgente, strict necesare, să rămână acasă, pentru că după ora 20.00 vor începe aceste fenomene meteo extreme – vântul care va avea aspect de vijelie și este bine să ne protejăm, chiar dacă instituțiile statului iau toate măsurile necesare în aceste situații, a spus primarul Capitalei.

Adresez rugămintea Inspectoratului Școlar General să ia legătura cu toate liceele precum și cu toate școlile care au program după-amiază  pentru a vedea în ce măsură elevii și liceeni să ajungă mai devreme acasă, astfel încât ora 20.00 să-i prindă totuși acasă, a adăugat Gabriela Firea.

De asemenea, Primarul Capitalei a cerut poliției locale municipale, polițiilor de sectoare și primarilor să ia măsuri pentru evitarea unor posibile accidentări din cauza panourilor publicitare luate de vânt sau din cauza căderii copacilor.

Gabriela Firea a mai solicitat informarea diriginților de șantier pentru ca aceștia să își asigure utilajele și construcțiile pentru a face față rafalelor de vânt și pentru a evita accidentarea cu diverse materiale luate de vijelie.

Primarul Capitalei a cerut vigilență patronilor de terase și construcții ușoare pentru ca toți clienții să fie în siguranță.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă