Gabor Maté, la Garantat 100%, mâine seară, la TVR 1: Lumea modernă se confruntă cu o epidemie de singurătate

Gabor Mate la TVR 1
Gabor Mate la TVR 1
29 ianuarie 2022, 15:07

„Când nu mai învăţăm să spunem nu, corpurile noastre învaţă asta singure” – e una dintre afirmațiile tulburătoare cu care Gabor Maté își începe volumul „Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns”, iar la „Garantat 100%” vorbește și despre tema cărții sale.

„Oamenii trebuie să aibă limite. Şi trebuie să-şi apere limitele. Asta înseamnă să nu permit nimănui să mă folosească, să mă exploateze, să mă abuzeze. Şi când am senzaţia clară că nu vreau ceva, trebuie să pot să spun asta. În toată lumea, primul cuvânt pe care copiii învaţă să-l folosească în mod repetat este „nu”. Îi spui unui copil mic să mănânce şi răspunde „nu”. Îi spui să se încalţe, răspunde „nu”. Există un motiv pentru asta. Înainte să spunem Da, trebuie să putem să spunem Nu”, spune medicul.

Dialogul lui Cătălin Ştefănescu cu doctorul Gabor Maté trece prin mai multe teme de mare interes pentru noi toți. „Întreaga discuţie cu invitatul nostru este o incursiune prin teme și preocupări legate de sănătatea fiecăruia dintre noi, un semnal de alarmă asupra faptului că medicina contemporană ignoră, de cele mai multe ori, legăturile subtile, dar extrem de importante între universul psihologic al ființelor umane și starea lor de sănătate, dar este, în același timp, și o blândă încurajare că putem fi mult mai conștienți de lucruri pe care obișnuim să le uităm sau să le trecem cu vederea, dar care au un mare impact pentru noi toți”, spune Cătălin Ştefănescu despre ediţia de duminică „Garantat 100%”.

„Cu cât oamenii sunt mai izolaţi, cu atât sunt mai stresaţi. Iar lumea modernă se confruntă cu o epidemie de singurătate. Oamenii sunt mult mai singuri decât erau acum câteva decenii. Când eşti singur, nu ai aceeaşi capacitate de a combate stresul. Oamenii singuri se îmbolnăvesc mai repede şi mor mai repede. Ei reacţionează la stres nu doar individual, ci şi social”, mai afirmă doctorul.

Gabor Maté s-a născut în ianuarie 1944 şi este un renumit medic canadian de origine maghiară, specialist în domeniul îngrijirii paliative. Este, de asemenea, specializat în studiul traumei, al dependenței și în studiul dezvoltării copiilor.

Cărțile sale se bucură de un succes imens pe întreaga planetă. Poate cea mai cunoscută carte a sa, „Când corpul spune NU. Costul stresului ascuns”, apărută la Curtea Veche Publishing, a devenit bestseller-ul anului 2021 şi la noi. Cititorii din România îl cunosc şi datorită volumelor „Minți împrăștiate – originile și vindecarea deficitului de atenție”, „Pe tărâmul fantomelor înfometate – prizonier în lumea dependenței”, dar și din filmul documentar „Înțelesurile adânci ale traumei”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite