G7: Marea Britanie, SUA, Canada, Japonia şi Franţa au format o alianţă pentru combustibil nuclear

Centrala nucleara / Pixabay
Centrala nucleara / Pixabay
17 aprilie 2023, 08:09

Anunţul, făcut în cadrul discuţiilor G7 din oraşul Sapporo, în nordul Japoniei, are ca scop eliminarea Rusiei de pe piaţa internaţională a energiei nucleare, a declarat Departamentul pentru Securitate Energetică şi Zero Net.

Cele cinci ţări îşi vor folosi sectoarele de energie nucleară civilă pentru a submina controlul Rusiei asupra lanţurilor de aprovizionare, întrerupând un alt mijloc pentru preşedintele Vladimir Putin de a finanţa invazia sa în Ucraina.

Secretarul pentru Securitate Energetică, Grant Shapps, a declarat:”Marea Britanie s-a aflat în centrul eforturilor globale de a sprijini Ucraina, de a-l învinge pe Putin şi de a se asigura că nici el, nici nimeni asemenea lui el să poată crede vreodată că poate şantaja lumea cu energia. Acesta este următorul pas vital, unirea cu alte ţări pentru a-i arăta lui Putin că Rusia nu mai este binevenită şi pentru a susţine securitatea energetică globală prin utilizarea unei aprovizionări internaţionale de încredere cu combustibil nuclear din surse sigure şi verificate”.

Acordul va consolida, de asemenea, sectorul energiei nucleare din Regatul Unit, ajutându-l pe calea către independenţa energetică şi reducerea facturilor la electricitate, a spus Departamentul pentru Energie.

Combustibilul este folosit pentru exploatarea centralelor nucleare, care furnizează aproximativ 15% din energia electrică a Regatului Unit, cu scopul ca acesta să ajungă la 25% până în 2050. notează Agerpres.

Miniştrii din Grupul celor şapte naţiuni bogate au încheiat duminică două zile de întâlniri privind clima, energia şi politica de mediu. Ei au stabilit noi obiective colective pentru utilizarea energiei eoliene şi solare offshore şi au convenit să accelereze eliminarea treptată a combustibililor fosili, în special a cărbunelui.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă