Fuziunea ELCEN-RADET este în impas, susține o firmă de consultanță. Neînțelegerile i-ar putea lăsa în frig pe bucureșteni

8 octombrie 2018, 18:21

Potrivit specialiștilor unei firme de consultanță, soarta sistemului de încălzire şi apă caldă din Bucureşti se înrăutăţeşte. Deşi în urmă cu o lună a fost aprobat planul de reorganizare a ELCEN, producătorul agentului termic, acesta nu poate fi pus în practică. Motivul este că municipalitatea nu şi-a asumat, oficial, datoria istorică pe care RADET o are la Elcen de 3.7 miliarde de lei.

Reprezentanții ELCEN cât și cei ai RADET exclud din start un astfel de scenariu sumbru și mai mult decât atât, spun că planul de fuziune este în grafic. Admit totuși că sunt câteva sincope.

Această tărăgănare din păcate este tocmai datorită faptului că nu există o legislaţie clară la care să ne raportăm şi permanent trebuie găsite soluţii pentru a ieşi din această încâlceală legislativă” – administrator special ELCEN, Claudiu Creţu.

Nu se pune problema de a se împotmoli acest plan de organizare și nu se pune problema ca bucureștenii să nu aibă apă caldă și căldură anul acesta. Dimpotrivă, se fac plățile cu un an de zile în avans” – administrator special RADET/Gheorghe Piperea.

De sistemul de alimentare cu energie termică beneficiază aproxiamativ 50% din populația Capitalei,  adicaă 1.200.000 de bucureșteni care locuiesc în peste 560.000 de apartamente. Totodată sunt racordate la RADET și 5.600 de instituții bugetare.

Toți acești oameni ar avea de suferit dacă RADET va fi în imposibilitatea să furnizeze apă caldă și căldură. Un scenariu despre care însă se vorbește an de an.

Este extrem de stresant pentru consumatori. Se transmite nesiguranţă care efectiv se repetă ciclic în fiecare iarnă. Nu văd prea curând fuziune pentru că sunt destul de iresponsabili cei care blochează fuziunea în momentul ăsta” – preşedinte, Liga Asociaţiilor de Proprietari „Habitat”/Mihai Mereu.

Potrivit planului de fuziune ELCEN-RADET, cele două companii ar urma să funcționeze sub administrarea companiei municipale nou înființată, Energetica.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă