Furtuna Harvey a făcut ravagii în SUA. Peste 1.000 de persoane, salvate din mijlocul apelor. Riscul unor inundații masive rămâne ridicat

28 august 2017, 10:20

Serviciile de intervenție de urgență i-au sfătuit pe locuitori să se urce pe acoperișurile caselor și să nu se refugieze în poduri, astfel încât să aibă mai multe șanse de supraviețuire din calea apelor în creștere rapidă.

Uraganul Harvey a fost retrogradat, sâmbătă, la nivelul de furtună tropicală, însă meteorologii se așteaptă ca fenomenul să stagneze în zona Texas timp de mai multe zile producând peste 100 de cm de precipitații, potrivit Centrului Național al Uraganelor care a fost descris de specialiști drept fenomen potențial „catastrofal” pentru acest stat american.

Când a lovit uscatul, Harvey era un uragan de categoria 4 și era cel mai puternic din ultimii 12 ani.

A devastat mai multe orașe de pe coasta Texasului: Rockport, Corpus Christi sau Galveston. Bilanțul victimelor este provizoriu și mii de oameni refugiați iar pagubele materiale sunt uriașe.

Autoritățile din Texas spun ca este cea mai puternică furtună care a lovit statul în 50 de ani.

Peste 230 de mii de locuitori din Texas sunt fără curent electric. Deși Harvey este acum doar o furtună tropicală, ploile extrem de abundente îngrijorează autoritățile care se tem de inundații catastrofale.

Guvernatorul statului a mobilizat 1800 de militari din Garda Națională pentru a participa la eforturile de salvare.

Furtuna Harvey amenință acum și marea aglomerare urbană Houston. Suburbiile orașului au fost deja inundate și o femeie a murit după ce a rămas blocată cu mașina pe o stradă inundată.

S-a dat jos și a fost găsită moartă de vecini. Autoritățile au făcut apel la populație să evite deplasările.

Paza de Coasta a reușit să salveze patru oameni aflați pe o ambarcațiune în pericol să se scufunde.

Harvey este prima mare furtuna care s-a format în Atlantic în acest sezon al uraganelor.

Meteorologii se așteaptă ca tornadele și ploile abundente să continue până la jumătatea săptămânii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite