Furtună diplomatică la ONU. Rusia şi SUA s-au acuzat reciproc în ceea ce priveşte Siria

Statele Unite şi Rusia şi-au sabotat reciproc reuniunile convocate la Consiliul de Securitate. Tema - inspecţii internaţionale urgente în Siria, pentru a stabili dacă regimul Assad a folosit sau nu arme chimice săptămâna trecută. Şi Moscova şi Washingtonul ceruseră acelaşi lucru - în principiu. Dar, cum se spune în popor, diavolul se ascunde în detalii.

11 Aprilie 2018, 11:49 (actualizat 11 Aprilie 2018, 11:53) |

Rusia a susţinut că întâlnirea de la ONU a fost un tertip ca Statele Unite şi aliaţii lor să justifice o intervenţie militară în Siria. Între ambasadorii Rusiei şi Statelor Unite au avut loc schimburi de replici extrem de dure.

“Cel mai important, rezoluţia noastră garantează că orice investigaţie va fi cu adevărat independentă. Rezoluţia Rusiei... îi dă Rusiei înseşi posibilitatea să îşi aleagă investigatorii şi deznodământul”, a susţinut Nikki Haley, ambasadorul Statelor Unite la ONU.

“Azi, delegaţia americană încearcă din nou să dezinformeze comunitatea internaţională şi face încă un pas către confruntare, prin faptul că supune la vot o rezoluţie care nu are votul unanim al Consiliului de Securitate”, a spus Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU.

Nikki Haley: "Părinţii mei spuneau mereu că ar trebui să vedem binele în oameni, binele în tot ce ne înconjoară. Am tot încercat să înţeleg unde este binele în ce priveşte Rusia. Cred că sunt buni la consecvenţă şi jocuri de culise".

Vasili Nebenzia: "Spuneţi că facem jocuri de culise. Nu ştiu, nu sunt sigur, dar sunt sigur că ne ameninţaţi. Sunteţi foarte buni la ameninţările pe care le proferaţi, referitor la Siria, şi ar trebui să fim cu toţii îngrijoraţi, pentru că suntem în pragul unor evenimente extrem de triste şi grave".

Regimul sirian, prezent de asemenea prin reprezentanţi la sediul ONU din New York, a susţinut că forţe occidentale sunt deja pregătite de atac în Mediterană, a acuzat Vestul de minciuni şi terorism şi a avertizat că Damascul nu va accepta niciodată să devină un nou Irak sau Libia - aluzie la intervenţiile occidentale care au răsturnat regimurile lui Saddam Hussein şi Moamar el Ghaddafi.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 21°C
IASI 20°C 14°C
CLUJ 15°C 12°C
CONSTANTA 17°C 17°C
CRAIOVA 19°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI