Furtună de reacţii în cazul Ambasadei României în Israel. Comisia Europeană: Toate ambasadele țărilor Uniunii Europene sunt la Tel Aviv

Sunt reacţii şi la nivel internaţional după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că Executivul a adoptat un memorandum pentru începerea procedurilor de mutare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Comisia Europeană reaminteşte că toate ambasadele ţărilor membre ale Uniunii sunt la Tel Aviv. Oficialii europeni consideră însă neschimbată poziţia României, dată fiind reacţia preşedintelui Klaus Iohannis. Ministrul adjunct de Externe al Israelului îl felicită însă pe Liviu Dragnea.

20 Aprilie 2018, 20:37 (actualizat 20 Aprilie 2018, 21:29) |
Furtună de reacții
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Comisia Europeană a reamintit, într-un comunicat, că, potrivit unei rezoluții ONU, toate țările membre au ambasadele la Tel Aviv.

Reacții au venit și din partea unor ambasadori acreditați la București.

Ambasadorul Palestinei la Bucureşti, Fuad Karim Saliba Kokaly: Această decizie este un act împotriva legilor internaţionale şi se contrazice cu poziţia istorică a României faţă de Orientul Mijlociu. Considerăm că poziţia domnului preşedinte este aceeaşi cu poziţia Palestinei. Noi sprijinim poziţia tradiţională a României ca pentru reînceperea negocierilor care duc la soluţionarea problemelor din Orientul Mijlociu. Această soluționare este crearea a două state: Palestina si Israel. Sperăm ca Guvernul României să regândească această decizie şi să fie alături la sprijinirea soluţionării paşnice.

Michele Ramis, Ambasadorul Franţei la Bucureşti: Stabilirea locului unei ambasade trebuie să respecte dreptul internaţional. Franţa consideră că transferarea unei ambasade la Ierusalim contravine dreptului internaţional.

Liviu Dragnea vorbea de beneficiile pe care mutarea ambasadei la Ierusalim le-ar aduce României, pentru că și Israelul, și Statele Unite, ar aprecia gestul. Unii analiști însă au rezerve.

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe: Mergem pe contrasensul politicii europene. În condițiile în care nu s-au respectat regulile interne, legitimarea unui astfel de act este neclară și pentru Israel. Reprezintă o problemă. Pare se că favorizăm o anumită parte într-un process de negociere.

Opoziția cere deja ca guvernul să renunțe la această idee.

Ludovic Orban, preşedintele PNL: Somăm Guvernul să renunţe la orice demers instituţional în această direcţie. Să respecte deciziile organizațiilor și deciziile luate la nivelul UE privitor la situația din Orientul Mijlociu.

Informațiile despre memorandumul aprobat de guvernul român au făcut deja turul lumii.

Presa din Europa, dar și din Israel și Statele Unite, vorbește despre semnalul unic în Uniunea Europeană dat de executivul de la București și menționează inclusiv poziția președintelui Iohannis.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 13°C 12°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 17°C 19°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI