Furnizorii de gaze și electricitate nu știu la ce tarife să calculeze consumurile pentru facturile compensate

23 noiembrie 2021, 19:22

Pentru a implementa în sistemul informatic modificările necesare aplicării compesaţiilor şi plafonării preţurilor la energie, precum şi ajutoarelor pentru clientul vulnerabil este posibil ca facturile să fie emise cu întârziere.

Este mesajul transmis clienților de unul dintre principalii furnizori de energie din Capitală.

Și alții sunt în această situație pentru că nu știu cum să calculeze compensațiile prevăzute de la 1 noiembrie, în lipsa unor norme de aplicare a legii.

Ion Lungu, preşedinte, Asociaţia Furnizorilor de Energie din România: Sunt trei situaţii. O primă situaţie a celor care au oprit facturarea sau s-au limitat la emiterea de facturi până la 31 octombrie, astfel încât să nu interfereze deloc cu perioada în care se aplică legea respectiv, după 1 noiembrie. A doua situaţie, cei care au facturat dar nu au luat în considerare plafonarea şi compensarea pentru zilele din noiembrie care sunt prinse în această factură. Şi a treia situaţie, cei care au continuat să emită facturi aşa cum au înţeles ei.

Furnizorii susțin că problemele au apărut din cauza autorităților și dau asigurări că sumele calculate pentru noiembrie vor fi compensate prin facturile din decembrie.

Ministerele Energiei, Muncii și Finanțelor ar fi trebuit să emită, până la jumătatea acestei luni, un ordin comun pentru procedura de decontare și alte măsuri necesare. Dar noile reguli nu sunt gata nici acum.

George Niculescu, secretar de stat, Ministerul Energiei: Ordinul cred că a ieșit din Ministerul Energiei, e un ordin comun, trebuie semnat și de celelalte ministere. Pe măsură ce vom sesiza aspecte care pot fi îmbunătățite, i-am asigurat pe cei din industrie, vom reacționa de fiecare dată și vom încerca să corectăm cât mai rapid aspectele pe care piața ni le va semnala.

Dumitru Chisăliță, preşedinte, Asociaţia Energia Inteligentă: Suntem în 23 noiembrie, neavând în momentul de față în un orizont clar. Practic, furnizorii vor fi puși în situația de a veni cu 2 facturi, sau să factureze 2 luni, ceea ce înseamnă deja niște prețuri mari.

Clienții nu știu cum vor arăta primele facturi compensate.

Conform legii, schema de compensare a facturilor la energie electrică și gaze naturale se aplică de la 1 noiembrie și până la 31 martie 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite