Furie la Kiev, după ce compania SpaceX a miliardarului Elon Musk a restricționat folosirea rețelei sale Starlink pentru drone

10 februarie 2023, 20:15

Sateliții de comunicații Starlink nu au fost niciodată destinați folosirii în scopuri militare, susțin reprezentanții SpaceX.

Ucrainenii au folosit rețeaua Starlink în moduri care nu au fost în intenţia noastră şi nu au făcut parte din niciun acord, au mai spus ei.

Mai exact, armata ucraineană ar fi folosit rețeaua de internet furnizată de sateliții Starlink ca să repereze pozițiile inamice, să calculeze tirul rachetelor și să lanseze bombe.

Reprezentanții SpaceX mai spun că Starlink a fost oferit Ucrainei exclusiv în scop umanitar, cum ar fi furnizarea de internet în bandă largă pentru spitale, bănci şi familii afectate de invazia Rusiei.

Iată însă ce replică a dat Kievul după anunțul companiei lui Musk.

Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean, a scris pe Twitter: „Un an de rezistenţă ucraineană, iar companiile trebuie să decidă: Fie sunt de partea Ucrainei şi a dreptului la libertate şi nu caută modalităţi de a face rău. Fie sunt de partea Rusiei şi a „dreptului” acesteia de a ucide şi de a cuceri teritorii”.

Armata ucraineană foloseşte mii de dispozitive Starlink pentru a comunica pe teren. Unele dintre dispozitive au fost furnizate gratuit de către compania lui Elon Musk. Altele, au fost plătite de diferite guverne occidentale.

Armata ucraineană a putut astfel să comunice prin conectarea lor la cei aproape 4.000 de mini-sateliţi pe care SpaceX i-a lansat până acum pe orbita joasă a Pământului.

Soldații ucraineni sunt dependenți în intervențiile lor de rețeaua de internet a lui Elon Musk, pentru că alte servicii de internet nu sunt accesibile in Ucraina – unele au fost avariate din cauza atacurilor Rusiei, altele bruiate sau sunt inaccesibile în zone îndepărtate.

Dronele au jucat un rol crucial în războiul din Ucraina, atât pentru trupele ruse, cât și pentru cele ucrainene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite