Furie în Japonia: Copii de 9 ani, sterilizați forțat pe baza legii eugeniei

Japonezii sunt șocați, după ce un raport guvernamental dezvăluie că minori de până la nouă ani se numără printre miile de oameni care au fost sterilizați forțat în temeiul legii eugeniei care a fost în vigoare din 1948 până în 1990, relatează The Guardian.

22 Iunie 2023, 13:48 (actualizat 22 Iunie 2023, 13:53) Știrile TVR |
Furie în Japonia: Copii de 9 ani, sterilizați forțat pe baza legii eugeniei / FOTO: Kyodo

Raportul, de 1.400 de pagini, înaintat Parlamentului săptămâna aceasta, detaliază modul în care, între 1948 și 1996, aproximativ 16.500 de persoane au fost operate fără acordul lor în temeiul legii, care urmărea „prevenirea nașterii descendenților de proastă calitate și protejarea vieții și sănătății mamei”. Majoritatea victimelor au fost femei.

Alte 8.000 de persoane și-au dat consimțământul, aflate sub presiune, în timp ce aproape 60.000 de femei au făcut avorturi din cauza unor boli ereditare. Raportul arată că cei doi copii de nouă ani care au fost sterilizați erau un băiat și o fată.

Îndelungata campanie de reparații pentru victime a evidențiat maltratarea de către statul japonez a persoanelor cu dizabilități și afecțiuni cronice în perioada de după Cel De-al Doilea Război Mondial.

În 2019, parlamentarii au adoptat o lege prin care victimele sunt despăgubite de către Guvern: 3,2 milioane ¥ (22.800 dolari), o sumă considerată mică de militanții drepturilor celor afectați. Aprilie 2024 este termenul limită pentru achitarea plăților, dar până acum doar 1.049 de oameni au primit suma, potrivit presei din zonă.

Victimele programului de sterilizare au militat timp de zeci de ani pentru a obține recunoașterea suferinței fizice și psihice pe care au îndurat-o și pentru a primi daune financiare. Până acum, patru instanțe au acordat despăgubiri victimelor. Alte instanțe au fost de partea Guvernului, spunând că termenul de prescripție de 20 de ani a trecut. Avocații au susținut că victimele au aflat despre natura operației lor prea târziu, astfel încât a fost imposibil să respecte termenul legal în care puteau solicita reparații.

Germania și Suedia aveau măsuri similare în vigoare, dar de atunci și-au cerut scuze public victimelor și au oferit despăgubiri. Legile ambelor țări au fost abrogate cu zeci de ani înaintea celor din Japonia.

La începutul acestei luni, o înaltă instanță a respins cererile de despăgubire din partea a două femei, printre care Junko Iizuka, care avea 16 ani când a fost dusă la o clinică din nord-estul Japoniei și forțată să facă o operație misterioasă despre care abia mai târziu a decoperit că o împiedică să procreeze. „Operația de eugenie m-a lipsit de toate visele mele modeste de a avea o căsnicie fericită și copii”, a declarat Iizuka, acum în vârstă de 77 de ani. Femeia, care nu își dezvăluie numele real și își deghizează fața cu o pălărie și o mască în public, a spus că procedura i-a distrus cele mai importante relații: „De îndată ce i-am spus soțului meu, în care aveam încredere, că am fost operată și nu vom putea avea copii, el m-a părăsit și a cerut divorțul. Am devenit bolnavă mintal și nu am putut să lucrez. Am fost diagnosticată cu tulburare de stres posttraumatic. Operația de eugenie mi-a distrus viața”.

După publicarea raportului, secretarul șef al Guvernului, Hirokazu Matsuno, a declarat că Guvernul „reflectează sincer și își cere scuze profunde” pentru „durerile extraordinare” suferite de victimele sterilizării forțate.

Raportul menționează că sterilizarea în temeiul legii eugeniei permitea autorităților să efectueze procedura asupra persoanelor cu dizabilități intelectuale, boli mintale sau tulburări ereditare. Asta pentru a preveni nașterea copiilor considerați „inferiori”. Sterilizarea era o cerință pentru admiterea în unele instituții de asistență socială sau pentru căsătorie.

Koji Niisato, un avocat care reprezintă victimele, a lăudat raportul pentru că dezvăluie oroarea totală a sterilizării forțate, dar a spus că a lăsat întrebări importante fără răspuns. „Raportul nu a dezvăluit de ce a fost creată legea, de ce a durat 48 de ani pentru a o modifica sau de ce victimele nu au fost niciodată despăgubite”, a spus Niisato, potrivit agenției de presă Kyodo.

Iizuka, care va face recurs împotriva deciziei în cazul ei de despăgubire, a spus că încă suferă de traume la mai bine de șase decenii după ce a fost sterilizată fără consimțământul ei. „Eu și celelalte victime îmbătrânim, iar unele deja au murit. Sunt bolnavă și de multe ori trebuie să merg la spital. Dar nu trebuie să permitem ca răul care ne-a fost provocat să rămână ascuns în întuneric”.

Un articol de Arina Delcea

 

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI