Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.

Furculița care trezește simțurile - Aromafork

O echipă de inventatori canadieni a reinventat tacâmul care s-a păstrat aproape în aceeaşi formă ca în secolul II după Hristos, când se pare că a început să fie utilizat, şi l-a dotat cu pipetă şi difuzor de arome.

01 Aprilie 2014, 18:55 |
aromafork

Un pachet format din patru aromafork şi 21 de arome diferite, de la vanilie şi ciocolată, până la busuioc, wasabi sau cafea costă aproximativ 43 de euro şi poate rezerva o experienţă interesantă când sunt folosite.

Creatorii furculiţei cu arome spun că aceasta se poate dovedi de ajutor mai ales atunci când un bucătar realizează că a uitat să adauge un ingredient esenţial sau dacă unul dintre meseni doreşte ca mâncarea să aibă un anumit gust, care nu este pe placul tuturor.

Utilizatorul trebuie doar să pună, cu ajutorul unei pipete, o cantitate mică de lichid aromatic într-o capsulă poziţionată pe partea inferioară a cozii furculiţei şi acesta va trece printr-o bucăţică de hârtie absorbantă pe măsură ce aromafork este folosită. În funcţie de gusturi, furculiţa poate elibera arome de alune, trufe, unt, scorţişoară sau chiar fum de diverse esenţe.

Până nu demult, omenirea cunoştea patru gusturi: dulce, acru, sărat şi amar. Dar la finalul anilor 1800, un bucătar chef european şi un chimist japonez, Kikunae Ikeda, au intuit ceva şi au extras glutamat din alge. Adăugat drept condiment la alte preparate s-a descoperit că potenţează gustul lor şi îl transformă din ceva bun în ceva irezistibil. L-au numit al cincilea gust: umami, prezent din abudenţă în preparatele din carne sau cu dashi, un concentrat de peşte. Însă dincolo de aceste cinci gusturi de bază, mirosul este cel care joacă un rol important în sesizarea diferenţelor subtile.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 18°C
IASI 21°C 20°C
CLUJ 20°C 18°C
CONSTANTA 19°C 19°C
CRAIOVA 22°C 18°C
BRASOV 20°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 18 Octombrie 2018, 20:03
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 18-10-2018
Deschidere: 8670.3
Maxim: 8677.01
Mimim: 8599.5
Variatie: -0.81%
SNP
0.39
0%
BRD
13.30
1.64%
TGN
354.00
0.42%
FP
0.95
2.68%
TLV
2.37
0.63%
EL
10.76
0.37%
SNG
34.45
0.58%
SNN
7.96
1.4%
SIF5
2.16
0.23%
DIGI
29.50
0.17%
ARHIVĂ ȘTIRI