Fundătura Ponorului, bijuteria din Munții Șureanu, a devenit celebră în Marea Britanie

30 aprilie 2018, 10:38

Drumul până la Fundătura Ponorului nu e deloc ușor. Situată între Hațeg și Petroșani, zona se descoperă greu. Un drum forestier de 10 km face legătura între șosea și satul Federi. Iar de acolo fiecare se descurcă cum poate. Iubitorii muntelui ajung aici pe jos.

Cei care vin prima oară, rămân muți de uimire când descoperă locul. E greu de descris în cuvinte și uneori nici fotografiile nu reușesc să-i redea fidel frumusețea sălbatică.

Râul Ponor care străbate șerpuit zona, cele câteva animale care pasc iarba strălucitor de verde și liniștea locului, amintesc de timpuri demult apuse. Sunt doar câteva case în zonă, multe locuite doar vara, cât animalele sunt aduse la pășune.

Pentru localnici, sălbaticia și singurătatea nu sunt neapărat o binecuvântare.

Dar când vine vorba de turism, se gândesc cu inima îndoită la toate câte s-ar putea schimba o dată cu „modernizarea” zonei. Turiștii preferă ca locul să rămână ascuns.

Și totuți, faima locului a trecut granițele țării. În toamna anului trecut, o fotografie făcută de o româncă stabilită în Marea Britanie a câștigat concursul „Big Picture” al publicației The Telegraph.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă