Scandal la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare Galați. 18 funcționari au fost dați afară după ce conducerea instituției a constatat că primeau în același timp și pensie și salariu, fară să anunțe angajatorul că dosarele lor de pensie fuseseră aprobate. Șefii ANIF susțin că salariații aveau obligația de a-i informa, așa cum prevede contractul colectiv. Decizia de concediere a venit după un control al inspectorilor de muncă.
Șefii agenției spun că este vina salariaților, care nu ar fi anunțat că dosarele de pensionare depuse au intrat în plată.
Ștefan Constantin - director general ANIF: „Este în analiza serviciului nostru juridic și contencios administrativ și vom lua toate măsurile care impun în funcție de gravitatea faptelor care s-au petrecut acolo”.
Cei 18 angajați au beneficiat de-a lungul vremii de grupe de muncă și astfel, au îndeplinit mai devreme stagiul de cotizare pentru pensie, înainte de vârsta de 65 de ani.
Denis Aramă, director Casa de Pensii Galați: “Aceste persoane, în marea majoritate au lucrat în grupe de muncă și lucrând în grupe de muncă au beneficiat de reduceri standard a vârstei de pensionare. De aceea s-au emis decizii. Instituția noastră a procedat absolut legal la întocmirea dosarelor de pensii”.
Specialiștii în resurse umane spun însă că și legislația este greoaie.
Leonard Rizoiu, specialist resurse umane: „În acest moment, normele de aplicare nu sunt extrem de clare. Se face o cerere de către cel care intră la pensie efectiv şi el este cel care îşi exprimă dorinţa să îşi continue activitatea”.
Ministerul Muncii vrea să modifice legislația, astfel încât bugetarii să nu mai poată cumula și salariul și pensia. Proiectul de lege inițiat prevede ca angajații la stat vor avea termen 30 de zile să aleagă între cele două forme de venit.