Fumatul și poluarea sunt principalii factorii de risc pentru cancerul pulmonar. Experții cer măsuri urgente

15 februarie 2020, 20:48

La 70 de ani, Mihaela Radian e norocoasă că mai trăieşte. A fost operată şi de cancer uterin, şi de tumori maligne la ambii plămâni. 25 de ani a inhalat fum de ţigară la centrul de creaţie al fabricii de textile unde lucra. Acum şapte ani, a alarmat-o o durere în omoplat care nu mai trecea cu nimic. Era cancer pulmonar, în stadiu operabil, însă.

Medicii spun că fumatul este responsabil de 80 la sută din cancerele pulmonare, urmat de poluare. În ultimii ani, au depistat tot mai multe forme de boală legate de mediu.

Adenocarcinomul e o formă de cancer agresivă care pare să fie în legatură chiar şi cu obiceiurile alimentare, cu tipul de alimente pe care le consumăm si cu expunerea la poluanţi.

Poluarea crescută produce leziuni inflamatorii pe căile respiratorii, care în timp, pot duce la cancer, spun pneumologii, care cer acţiuni apolitice.

Aşa s-a ajuns la peste 11 mii de cazuri noi de cancer pulmonar pe an, majoritatea în stadii avansate. Peste zece mii mor.

O răguşeală constantă, o tuse în care se expectorează sânge. Şuierăm în momentul în care respirăm. Toate acestea ar trebui să ne trimită imediat măcar la un medic de familie.

Dintre românii cu cancer care mor, cei mai mulţi au la plămâni boala care ar putea fi prevenită. Depistaţi din timp, ar putea trăi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite