Fugari din calea războiului. Exodul ucrainenilor prin vămile românești. Mobilizare impresionantă a autorităților și voluntarilor

Refugiaţii din Ucraina au continuat să intre în România. Fie că doar tranzitează sau rămân câteva zile până îşi clarifică situaţia, toţi ucrainenii care ajung la noi au parte de sprijin. Au plecat cu teamă, dar şi cu speranţa că vor fi mai în siguranţă departe de casă. Autorităţile au ridicat tabere de corturi pentru refugiaţi în cele mai aglomerate puncte de la frontiera cu Ucraina. Corespondenții TVR sunt în aceste locuri și transmit, în Ediții Speciale.

27 Februarie 2022, 09:30 (actualizat 27 Februarie 2022, 22:13) Știrile TVR |

Până duminică, la ora 16.00, peste 56.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România, iar  peste 28.000 dintre aceștia au ieşit deja de pe teritoriul țării noastre, a anunțat ministrul de Interne Lucian Bode. 318 au solicitat cazarea într-un centru de azil până acum.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că ar putea fi asigurate, în țară, 400.000 de locuri de cazare pentru refugiaţi, dar în acest moment puţini dintre cei care vin din Ucraina cer azil în ţara noastră.

La Vama Sighetu Marmaţiei, refugiații sunt întâmpinaţi de numeroşi voluntari şi de reprezentanţi a peste 25 de ONG-uri care le oferă pachete cu alimente. De altfel, pachetele ajung şi în Ucraina, la cei care au rămas încă în ţara răvăşită de război, transmite Mădălina Vlăsceanu.

Localnicii le oferă găzduire gratuită, iar autoritățile locale au pregătit peste 5 mii de locuri de cazare. O tabără pentru refugiați a fost instalată pe stadionul municipal din Sighetul Marmației.

Peste 100 de oameni s-au adunat la Sala Polivalentă din Sighetu Marmaţiei să aducă ajutoare pentru refugiaţi.

Ieri, prin Sighet au trecut 8500 de cetățeni ucraineni. Peste noapte, fluxul a fost mai redus, dar în zori au ajuns din ce în ce mai mulți refugiați. Sunt, în mare parte, femei și copii, puțini bărbați trecuți de 60 de ani. Oamenii sunt speriați, și sunt foarte puțini cei care stau de vorbă cu jurnaliștii.

Și în Vama Siret din județul Suceava continuă să vină refugiaţi din Ucraina. Sunt femei şi copii, fiecare cu poveşti tulburătoare, relatează Marga Andreescu. E impresionantă mobilizarea românilor. Transportatorii au venit cu zeci de autocare și nu cer bani pentru curse. Cei mai mulți spun că vor rămâne în România doar o zi, apoi vor pleca la rudele din străinătate.

Iar în tabăra mobilă din Siret, amplasata pe stadionul '9 Mai' au început să fie găzduiți, de duminică dimineaţă, cetăţeni veniţi din Ucraina. Vor rămâne temporar, până la identificarea altor spaţii de cazare, a anunţat purtătorul de cuvânt ISU Suceava, Alin Găleată. Și este în curs de operaționalizare a doua tabără mobilă.

Au venit în ajutor și 16 microbuze de transport persoane din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Mureș, Neamț și Sibiu.

Ambasadorul britanic Andrew Noble se află astăzi în județul Suceava pentru a sprijini echipa consulară a Marii Britanii care acționează în regiune.

Ministerul britanic de Externe a trimis săptămâna aceasta în România (și în alte state vecine Ucrainei) echipe formate din experți în situații de criză care, împreună cu reprezentanți ai Consulatului britanic la București, s-au deplasat la Suceava pentru a oferi asistență cetățenilor britanici care vin din Ucraina.

Prin Vama Isaccea, cu bacul ajung mii de ucraineni. Alina Salanți se află pentru o nouă zi alături de ei.

1700 de persoane au intrat în ultimele 24 de ore în România prin punctul de trecere de la Isaccea, în judeţul Tulcea, cu bacul, iar numărul lor este aşteptat să crească.

Pe malul ucrainean al Dunării s-au fomat cozi de câțiva km. Când intră în România, prin punctul vamal, refugiații sunt preluați de autoritățile române, de voluntari, este o mobilizare a voluntarilor fără precedent din județele Galați Brăila, Tulcea și Constanța.

Tabăra mobilă ISU Constanța va fi trimisă în județul Tulcea, la vama Isaccea.

Taberele instalate sunt soluții temporare de adăpostire a celor sosiți din Ucraina în țara noastră până când sunt transportați către alte unități de cazare.

(w620) Tabără d

(w620) Tabără d

CFR vine în sprijinul refugiaților

Aproximativ 100 de refugiați din Ucraina ajung astăzi în Gara de Nord din București, cu 5 trenuri CRF, de la Iași și Suceava.

În cadrul Gării de Nord București, s-a organizat primirea, preluarea și asigurarea asistenței necesare, anunță Compania Națională de Căi Ferate CFR SA.

Refuguiații vor fi îndrumați de personalul de pază al gării spre sala de așteptare - spațiul destinat special persoanelor refugiate - unde vor primi apă și hrană, apoi vor fi preluați de către reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București.

Vor primi inclusiv asistență din partea reprezentanților Primăriei București și a reprezentanților ONG-urilor.

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, precizează că, prin personalul feroviar din gări, va asigura permanent, în aceste zile,  îndrumare și asistență tuturor pasagerilor sosiți din Ucraina.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 7°C
IASI 3°C 6°C
CLUJ 4°C 8°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 8°C 7°C
BRASOV 7°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI