"Fuga Lolelor", obicei străvechi reluat anual, la Agnita, în ultima duminică din ianuarie. Sute de lole au făcut paradă și au dansat în centrul orașului urmărite de mii de oameni

Un obicei vechi de secole, numit "Fuga Lolelor", e dus mai departe de românii şi saşii din Transilvania. Are loc în ultima duminică din ianuarie sau prima din februarie şi marca în trecut predarea conducerii unei bresle de la un staroste la altul. Ritualul îmbracă astăzi forma unei procesiuni, în care personaje mascate alungă iarna friguroasă şi spiritele rele.

29 Ianuarie 2023, 23:16 (actualizat 29 Ianuarie 2023, 23:49) Știrile TVR |

În secolele al XVI-lea și al XVII-lea, obiceiul lolelor avea legătura cu breslele din comunitatea de sași. În fiecare an, lada de zestre a orașului era înmânată noului staroste, de către membri ai breșelor. Întregul ritual era însoțit de personaje mascate.

RADU CURCEAN, preşedinte Asociația Breasla Lolelor: Se zice că cetatea ar fi fost asediată de turci și, într-o perioada de disperare, bărbații s-ar fi gândit să renunțe la luptă și să se predea. Și o săsoică curajoasă, pe nume Ursula,  s-a costumat cu tot felul de resturi de haine și i-a speriat pe turci.

Lolele sunt personaje mascate menite să protejeze ritualul de înmânare a lăzii breslei. Acum, se adună în grupuri și aleargă pe străzile orașului, pocnind din bici pentru a alunga spiritele rele și iarna care nu mai vrea să plece.

Odată ce parada ajunge în centrul orașului, fiecare breaslă își prezintă meșteșugul și un dans.

Obiceiul este dus mai departe de locuitorii din Agnita.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI