Fuga din Marea Britanie. Mii de evrei solicită cetățenia germană pentru a evita consecințele Brexit-ului

29 ianuarie 2019, 22:52

Violoncelistul Simon Wallfisch a crescut la Londra și este nepotul unei supraviețuitoare de la Auschwitz. Își jurase să nu se întoarcă vreodată în țara care i-a ucis părinții și alte 6 milioane de evrei. Apoi a venit Brexitul: „Mişcarea naţionalistă care a provocat dezastrul numit Brexit m-a făcut să caut alte căi pentru a-mi asigura viitorul meu şi al copiilor mei. Ca să rămân european, am luat cetăţenia germană.”

Simon a obținut pașaportul german în luna octombrie, iar acum mătușa lui a luat aceeași decizie.

Maya Jacobs Lasker-Wallfisch: „Nu putem să fim victimele trecutului, trebuie să ne păstrăm speranţa pentru schimbare. Într-un fel am şi un sentiment de victorie, parcă aşa se închide un cerc.”

De la votul pentru Brexit din iunie 2016, ambasada Germaniei a primit aproape 4 mii de cereri din partea evreilor. Până la acel referendum, media anuală era de doar 20 de astfel de solicitări.

Anita Lasker-Wallfisch: „Noi, evreii, nu ne-am simţit niciodată în siguranţă, nici cu cetăţenia germană. Eu eram cetăţean german şi asta nu mi-a garantat securitatea.”

Pentru cei mai tineri, însă, beneficiile prezentului sunt mai importante decât rănile trecutului. În 2017, aproape 14 mii de britanici au obținut cetățenia unui stat UE, adică de aproape 10 ori mai mulți comparativ cu anii dinaintea referendumului pentru Brexit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite