Anul trecut, peste 4 mii de copii au dispărut în România. Unii cad pe mâna traficanţilor, alţii însă pleacă singuri, din teribilism şi dorinţa de o obţine mai mult din partea părinţilor. Psihologii spun că a devenit chiar o metodă de şantaj printre adolescenţii care vor astfel să îşi impresioneze părinţii şi să îi convingă să le cumpere un telefon nou sau o vacanţă exotică.
În ultimele zile, pe străzile Capitalei şi pe reţele de socializare a fost răspândită de zeci sau chiar de sute de ori fotografia unui tânăr de 15 ani. Dispăruse după o ceartă cu părinţii. Poliţia, colegii, părinţii şi profesorii l-au căutat pe adolescent peste tot.
Tânărul s-a întors acasă după 4 zile. A fost o lecţie, spun chiar părinţii acestuia.
Cazul tânărului bucureştean este doar ultimul dintr-o serie lungă. Psihilogii atrag atenţia că sunt din ce în ce mai mulţi tineri care folosesc fuga de acasă ca o metodă de şantaj. Ca să obţină ce vor îi ameninţă până cedează.
În astel de cazuri, părinţii nu ştiu cum să reacţioneze. Aşa că fiecare rezolvă problema cum crede şi cum ştie. Cei are ar trebui să îi îndrume pe adolescenţi şi să le ajute părinţii, psihologii, sunt o raritate în şcolile de la noi.
Statisticile Poliţiei arată că, în România, dispar în medie 2 copii pe zi. În peste 90 la sută dintre cazuri, adolescenţii aleg să fugă de acasă.