Friptură crescută în laborator. Tot mai multe laboratoare se specializează pe carnea artificială. Un kilogram costă în prezent 40 de mii de euro

20 ianuarie 2019, 21:45

Israelul e printre țările cu cele mai bune rezultate în privința cărnii crescute în laborator. Friptura pe care o vedeți sfârâind în tigaie aproape că nu are nicio legătura cu vita. Au fost prelevate celule de la un animal viu, apoi ținute într-un lichid bogat în nutrienți,, la o temperatură la fel cu cea din corpul animalului.

Bucata de carne artificială obținută are o grosime de 3 milimetri și dimensiunile unui card bancar.

Marea problemă sunt costurile. Acum câțiva ani, când olandezii au obținut, în premieră mondială, carne în laborator, un kilogram ajungea la 2,3 milioane de dolari. Pentru că s-au înmulțit companiile care produc carne artificială, prețul a mai scăzut, e în jur de 40 de mii de euro kilogramul.

Prof. Yaakov  Nahimias, cercetător la Hebrew University: „E un preţ mult prea mare, nu se poate vinde. Dacă vrei să intri pe piaţă, trebuie să duci carnea artificială la 5 dolari kilogramul.”

Carnea artificială ar rezolva două probleme ale omenirii – reducerea poluării, căci oamenii de știință susțin că vacile sunt cei mari poluatori – și problema hranei, pe o planetă din ce în ce mai aglomerată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite