Frigul a venit cu gripa. Medicii spun că virusurile au devenit mai agresive

28 noiembrie 2018, 18:52

Primul semn de gripă e febra mare, care apare din start. Dor rău muşchii şi articulaţiile. Bolnavul nu se mai ridică din pat și are mari dureri de cap. Dacă în cel mult 48 de ore starea nu se ameliorează cu paracetamol, trebuie mers la medic, pentru că pot apărea complicații. Gripa e mai severă la copiii mici, gravide, vârstnici şi la cei cu boli cronice.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balș: „Virusurile şi-au schimbat comportamentul. Încep să atace omul în haită. În sezonul trecut, când am avut de-a face cu virusul gripal de tip B, majoritatea copiilor au făcut encefalită”.

Aproape 1.800 de cazuri de gripă au fost confirmate în laborator, în sezonul 2017-2018, de peste două ori mai multe decât în sezonul anterior. Cei mai mulţi au avut virusuri gripale de tip B. 129 de oameni au murit din cauza complicaţiilor gripei, de aproape cinci ori mai mulţi decât în sezonul precedent.

Specialiştii spun că şi complicaţiile pot fi prevenite prin vaccinare, care asigură o protecţie de 60-70 la sută. Vaccinurile distribuite gratis pentru cei mai expuşi au trei dintre tulpinile gripale. Există şi cu o tulpină B în plus, dar pe bani.

Prof. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: „De la anul, Ministerul Sănătăţii va trece la achiziţia de vaccin tetravalent. Nu înseamnă că vaccinul trivalent este mai puţin eficient”.

Tot mai mulţi români îşi iau singuri vaccinul din farmacii. Costă între 20 şi 60 de lei.

Medicii spun că este exclus să faci gripă de la vaccin, fiindcă nu conţine virus viu, ci inactivat, iar reacţiile adverse sunt foarte rare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă