Frenezia dărâmării statuilor cuprinde lumea, din SUA până în Europa

13 iunie 2020, 20:14

Regele Leopold al II-lea al Belgiei a domnit timp de 44 de ani, în perioada înfloritoare a colonialismului și este considerat responsabil pentru regimul brutal cu care a condus la sfârșitul secolului al XIX-lea Congo. Pe fondul intensificării mișcărilor de reevaluare a istoriei prin îndepărtarea unor statui ale unor personalități controversate, mai multe astfel de efigii ale lui Leopold al doilea au fost vandalizate și ulterior îndepărtate, cum este cazul statuii din Anvers, care a fost dusă în depozitul unui muzeu. Regimul lui Leopold al doilea a fost caracterizat de crime, tortură și exploatarea poporului congolez, care îi păstrează încă o amintire vie.

Reevaluarea momentelor istoriei a început peste ocean, unde, în Statele Unite ale Americii mai multe statui confederate au fost vandalizate în cadrul protestelor antirasism.

La Norfolk, în Virginia, o astfel de statuie a fost îndepărtată chiar la initiațiva primăriei.

Nici premierul britanic Winston Churchill nu a scăpat de vandali, care i-au atacat statuile atât la el acasă, dar și în Cehia, unde pe soclul statuii sale a fost scris cu vopsea roșie sloganul mițcării Black Lives Matter.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite