Frenezia dărâmării statuilor cuprinde lumea, din SUA până în Europa

Isteria dărâmării statuilor unor personalităţi devenite controversate a cuprins întreaga lume. Mişcarea de contestare, începută în Statele Unite ale Americii, a trecut oceanul în Europa. După vandalizarea mai multor statui în Marea Britanie, a venit şi rândul belgienilor să-l reevalueze pe Regele Leopold al II-lea. Mai multe statui ale suveranului, acuzat de rasism, au fost vandalizate şi scoase de pe soclu.

13 Iunie 2020, 20:14 (actualizat 13 Iunie 2020, 20:57) Știrile TVR |

Regele Leopold al II-lea al Belgiei a domnit timp de 44 de ani, în perioada înfloritoare a colonialismului și este considerat responsabil pentru regimul brutal cu care a condus la sfârșitul secolului al XIX-lea Congo. Pe fondul intensificării mișcărilor de reevaluare a istoriei prin îndepărtarea unor statui ale unor personalități controversate, mai multe astfel de efigii ale lui Leopold al doilea au fost vandalizate și ulterior îndepărtate, cum este cazul statuii din Anvers, care a fost dusă în depozitul unui muzeu. Regimul lui Leopold al doilea a fost caracterizat de crime, tortură și exploatarea poporului congolez, care îi păstrează încă o amintire vie.

Reevaluarea momentelor istoriei a început peste ocean, unde, în Statele Unite ale Americii mai multe statui confederate au fost vandalizate în cadrul protestelor antirasism.

La Norfolk, în Virginia, o astfel de statuie a fost îndepărtată chiar la initiațiva primăriei.

Nici premierul britanic Winston Churchill nu a scăpat de vandali, care i-au atacat statuile atât la el acasă, dar și în Cehia, unde pe soclul statuii sale a fost scris cu vopsea roșie sloganul mițcării Black Lives Matter.

 

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI