Fraudă la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat. Mai mulţi elevi din cinci licee, suspectaţi că ar fi copiat cu ajutorul unor dispozitive electronice

18 august 2021, 14:30

Fotografii au circulat pe rețelele de socializare la scurt timp după ora 9.00, când a început cea de-a treia probă a examenului de bacalaureat, cea la alegere a profilului. Elevii postau subiectele și cereau ajutor pentru rezolvări. Unii dintre candidați își făceau promisiuni pe Facebook încă de la ora 8.

“Ne ajutăm toți cu rezolvările. Și subiectele le postez la 09.30”

Aproape la finalul celor trei ore de examen s-au sesizat și profesorii, dar și polițiștii. Prima situație – centrul de examen de la Liceul cu Program Sportiv din Târgu Jiu. Unul dintre elevi a fost invitat afară din sala de examen înainte de expirarea celor trei ore.

NICOLAE NEGREA – purtător de cuvânt ISJ Gorj: A fotografiat subiectul și l-a trimis unei persoane care l-a postat pe un grup de pe Facebook, un grup care am înțeles că are cam 5.000 de membri. În jurul orei 11.00, președintele centrului de examen a intrat pe acel grup și a identificat că acel candidat era din centrul lui, pentru că fotografiase și codul de identificare.

Poliţiştii au întocmit și un dosar penal.

O situație similară s-a petrecut și la Brașov. În jurul orei 11.00, pe Facebook, a apărut o fotografie cu subiectul de anatomie de la examenul de bacalaureat. În urma analizei fotografiei, s-a stabilit că era vorba despre centrul de examen de la Liceul Tehnologic Silvic.

Valentin Bucur, purtător de cuvînt ISJ Brașov: Fiind vorba despre o tentativă de fraudă, a fost solicitat ajutorul polițiștilor. Candidatul nu va mai avea dreptul să participe la examenul de bac în următoarele două sesiuni.

Probleme și la Brăila, dar și la Craiova, acolo unde alte fotografii cu subiectele au apucat calea online-ului înainte de terminarea examenului.

NICOLETA LIȚOIU, purtător de cuvânt ISJ Dolj: A fost identificat centrul de examen, fiind vorba de Colegiul Tehnic C-tin Brâncuși din Craiova, vom identifica și candidatul.

Alți elevi au încercat și alte tipuri de fraudă.

SORIN CÎMPEANU, ministrul Educației: Una dintre situații a fost identificarea unei camere video în mască. Cameră video cu transmisie la distanță. Cu rezultate care erau primite prin intermediul unor căști minuscule foarte greu de depistat.

Toate imaginile video din sălile de examen în care au fost descoperite aceste cazuri de fraudă sunt deja analizate. Dacă în urma anchetei se va dovedi că și profesorii poartă o parte din vină, atunci și ei vor fi sancționați.

Ministerul Educației ia în calcul schimbarea modului în care se corectează lucrările de la aceste examene importante.  Primii elevi care vor beneficia de lucrări corectate în acest fel sunt cei din clasele a doua, a patra și a șasea. Plus cei de clasa a opta.

SORIN CÎMPEANU, ministrul Educației: Lucrările să fie scanate, să fie codificate, fiecare subiect să primească un cod, iar corectarea să se facă electronic, evaluatorul unu să nu cunoască evaluatorul doi, să nu se poată influența reciproc și să facă o evaluare relevantă fiecare dintre ei pe fiecare item.

În cazul celor de clasa a XII-a, anul viitor corectarea digitalizată se va face doar în cadrul unui proiect pilot.

La această sesiune a examenului de bacalaureat s-au înscris aproape 40.000 de candidați, 25.000 dintre ei din promoția curentă.

–––––––––––––––––––––––

„Este vorba despre Liceul Tehnologic „Panait Istrati” din Brăila, de Liceul Tehnologic „Rucăreanu” din Braşov, de Liceul cu Program Sportiv din Târgu Jiu şi de Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Craiova. Este vorba despre o fraudă în mod clar, care va fi sancţionată la cel mai aspru nivel. Cu siguranţă, elevii care nu au înţeles că nu au acces cu mijloace de comunicare în sala de examen vor fi eliminaţi din examen şi două sesiuni nu vor mai avea dreptul să participe la acest examen. Am popularizat cât am putut de mult importanţa respectării regulilor de etică pentru a asigura relevanţa examenului de Bacalaureat. Cei care nu au înţeles vor plăti. Se fac verificări atât cât se pot face verificări într-o şcoală, într-o şcoală în care nu există terminale de verificare, spre exemplu, cum există în aeroport. Profesorii au competenţe limitate pentru a face aceste verificări, în condiţiile în care tehnologia a evoluat foarte mult şi dimensiunile acestor dispozitive electronice sunt extrem de mici, sunt foarte greu de sesizat. Am spus: candidaţii vor fi eliminaţi cu siguranţă, ei sunt deja identificaţi şi vor fi eliminaţi din examen iar personalul de supraveghere vom vedea în ce măsură ar fi putut să prevină apariţia acestor situaţii, dacă ar fi putut să prevină şi nu au făcut-o, atunci cu siguranţă şi aceştia vor fi sancţionaţi”, a eclarat Sorin Cîmpeanu.

El a spus că este vorba despre „cinci săli de clasă” în care „s-a fraudat”. Ministrul a precizat că în momentul de faţă se derulează acţiuni la nivelul fiecărui centru de examen pentru a vedea concret câţi elevi au fraudat examenul.

„Este şi a fost întotdeauna o problemă această intenţie de fraudă. Personalul face tot posibilul pentru a preveni aceste situaţii de fraudă. Noi trebuie să sancţionăm aspru aceste intenţii de fraudă”, a adăugat Cîmpeanu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite