Fraudă de milioane de euro, investigată de Parchetul European în Bulgaria

1 martie 2023, 11:39

Din datele strânse până acum reiese că din 2017 firma a prezentat rapoarte false cu scopul de a declara cantități mult mai mici de emisii de gaze cu efect de seră. La nivelul bugetului UE se traduce în pierderi de milioane de euro, adică banii pe care poluatorul nu i-a plătit. În plus, rapoartele false au avut un impact negativ și asupra calității aerului din țara vecină.

EPPO ancheta la finalul anului trecut cazuri implicând pagube de 14,1 miliarde euro

Biroul Procurorului Public European (EPPO, Parchetul European) avea la finalul anului trecut 1.117 de investigaţii active, valoarea pagubelor implicate fiind de 14,1 miliarde euro, potrivit unui comunicat al instituţiei dat publicităţii miercuri.

În 2022, EPPO a primit şi procesat 3.318 rapoarte de infracţiuni şi a deschis 865 de anchete. Mai mult, judecătorii au decis îngheţarea a 359,1 milioane de euro în timpul investigaţiilor EPPO (comparativ cu 147,3 milioane de euro în 2021), ceea ce reprezintă de peste 7 ori mai mult decât bugetul organizaţiei pentru anul trecut.

Documentul mai arată că 16,5% din investigaţiile active (185) au vizat cazuri de fraude cu TVA, însă valoarea pagubelor rezultate din aceste cazuri este de aproape jumătate (47%) din valoarea totală a pagubelor implicate.

EPPO are activi 114 procurori europeni delegaţi, iar la sediul central din Luxemburg lucrează 217 de angajaţi.

EPPO, la care participă 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Fiecare stat participant are un procuror european în cadrul Colegiului EPPO la Luxemburg, care este prezidat de procurorul-şef european. Fiecare ţară participantă are cel puţin doi procurori europeni delegaţi, care conduc investigaţii în ţara lor. Patru state membre ale UE – Polonia, Suedia, Ungaria şi Irlanda – au ales să nu participe la EPPO, iar Danemarca are un opt-out de la spaţiul european de libertate, securitate şi justiţie

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite