Franţa va restitui "fără întârziere" statului Benin 26 de opere de artă

Preşedintele francez Emmanuel Macron a decis să restituie "fără întârziere" statului Benin 26 de opere, furate de armata franceză în anul 1892, în timpul cuceririi coloniale a fostului regat Dahomey, a anunţat Palatul Elysée.

24 Noiembrie 2018, 15:58 (actualizat 24 Noiembrie 2018, 16:03) |
Artă africană la Muzeul Quai Branly / FOTO: http://www.quaibranly.fr

Decizia a venit după prezentarea unui raport de restituire de către Franţa a operelor de artă africane, transmite publicația "Le Point", citată de News.ro.

Cele 26 de obiecte în cauză au fost confiscate în timpul războiului de generalul Dodds din Palatul Behanzin, în urma unor sângeroase bătălii din 1892.

Odată înapoiate, artefactele vor putea fi prezentate publicului din statul Benin şi celui internaţional, în cadrul unui proiect ambiţios al muzeelor din republica africană.

Palatul Elysée ar trebui să însoţească această restituire prin măsuri operaţionale legislative, acolo unde este cazul.

Emmanuel Macron s-a întâlnit cu istoricul francez Bénédicte Savoy, de la Collège de France, şi cu scriitorul senegalez Felwine Sarr, de la Universitatea din Saint-Louis, autorii unui raport pe această temă. Discuția a avut loc în prezenţa ministrului Culturii, Franck Riester, şi a celui de Afaceri Externe, Jean-Yves Le Drian.

Şeful statului francez, care s-a angajat anul trecut la Ouagadougou să studieze restituirile, propune, de asemenea, o reuniune la Paris, în primul trimestru al anului 2019, cu partenerii africani şi europeni, pentru a defini cadrul unei "politici de schimb" de opere de artă. Obiectivul: "tinerii africani să aibă acces în Africa şi nu doar în Europa la propriul patrimoniu şi la patrimoniul comun al umanităţii", a explicat preşedintele francez.

Raportul sugerează un schimb precis, în trei faze, şi face un prim inventar incomplet al unor zeci de mii de obiecte pe care coloniştii le-au raportat dispărute din Africa. El propune, de asemenea, un schimb al Codului patrimoniului, pentru a permite restituirea când statele africane solicită acest lucru. Se insistă, totuşi, asupra mai multor condiţii, precum informarea precisă asupra provenienţei artefactelor.

Cel puţin 90.000 de obiecte de artă africană sahariană se află în colecţiile publice franceze. Mai mult de două treimi dintre obiectele de artă, 70.000, se află la Muzeul Quai Branly, între care 46.000 dobândite în timpul perioadei 1885-1960. Peste 20.000 se află împrăştiate în numeroase muzee.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 11°C
IASI 15°C 14°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI