Franţa va plafona la 15% creşterile de preţuri la electricitate şi gaze, în 2023. Plafonarea nu va opri scumpirea energiei, dar o va tempera

Grecia subvenționează facturile la electricitate
Grecia subvenționează facturile la electricitate
15 septembrie 2022, 09:42

Decizia va costa statul 16 miliarde de euro (16 miliarde de dolari) şi va preveni dublarea facturilor gospodăriilor. De asemenea, persoanele vulnerabile vor fi sprijinite în continuare, aproximativ 12 milioane de gospodării urmând să beneficieze de un cec de până la 200 euro.

Noua plafonare a preţului gazului va intra în vigoare din ianuarie, iar pentru electricitate în februarie, a explicat Borne.

Premierul Elisabeth Borne i-a anunțat pe francezi că factura la gaze de anul viitor va crește în medie cu 25 de euro iar cea pentru electricitate cu aproximativ 20 de euro.

În lipsa măsurilor de plafonare, facturile ar fi explodat cu 180-200 de euro în fiecare lună. Creșterile sunt estimate la 15%.

Francezii au păreri împărțite, dar spun că vor face economii pentru a trece de iarna.

Profesoară: Ei bine, este încă o creştere, am sperat că plafonarea să fie menţinută, de fapt, mai ales pentru familiile din clasa de mijloc sau pentru cei pentru care sfârşitul lunii este dificil.

Sunt un pic îngrijorată pentru că depind foarte mult de electricitate pentru încălzire, am şi părinţii care au o pensie mică şi care depind de combustibilul lichid, de păcură

Student: Mai ales cu inflaţia, acordăm un pic mai multă atenţie la ceea ce mâncăm, de exemplu, m-am dus să mănânc la restaurant, nu am luat desert.

Peste 12 milioane de familii cu venituri reduse vor primi sprijin din partea statului francez sub forma unor cecuri energetice de 100 până la 200 de euro. Autoritățile spun că aceste cecuri vor fi distribuite până la finele anului.

Ministrul economiei, Bruno Le Maire spune că fondurile disponibilizate pentru aceste plafonări de preturi sunt aproximate la 16 miliarde de euro.

Miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că UE va propune măsuri de plafonare a veniturilor producătorilor de energie electrică care au costuri scăzute şi va forţa companiile care vând combustibili fosili să împartă profiturile pe care le fac de pe urma creşterii preţurilor energie. Măsurile au urma să genereze peste 140 miliarde de euro.

Deja Franţa a cheltuit miliarde de euro pe măsuri care să atenueze impactul creşterii preţurilor energiei pe piaţă.

Având cel mai mare număr de reactoare nucleare după Statele Unite, Franţa este mai puţin expusă decât ţările vecine la reducerea livrărilor de gaze ruseşti.

Operatorul de reţea RTE a apreciat: „Faţă de alte state europene, Franţa ar trebui structural să fie într-o poziţia mai puţin dificilă”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă