Franţa şi Mexic solicită pentru joi o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina

Consiliul de Securitate al ONU
Consiliul de Securitate al ONU
10 mai 2022, 07:46

Solicitată de Franţa şi Mexic, această sesiune va fi a 16-a a Consiliului de Securitate de la invazia rusă din 24 februarie.

Organizarea, cel puţin o dată pe săptămână, a unei reuniuni a Consiliului de Securitate privind războiul din Ucraina face posibilă menţinerea presiunii asupra Rusiei şi izolarea acesteia pe scena internaţională, potrivit unor ţări, în special occidentale, notează sursa citată.

Pentru joi, Franţa şi Mexic au solicitat informări de la Departamentul ONU pentru Afaceri Umanitare (OCHA) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), a precizat un diplomat.

Această reuniune va avea loc după bombardamentul, la sfârşitul săptămânii trecute, asupra unei şcoli din estul Ucrainei, în care au fost ucişi 60 de civili, potrivit Kievului.

Ea va avea loc în aceeaşi zi cu o sesiune extraordinară la Geneva a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, solicitată de Ucraina, privind „deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Ucraina”.

Noua reuniune a Consiliului de Securitate va veni după adoptarea, vineri, a unei declaraţii unanime a Consiliului de Securitate, iniţiată de Norvegia şi Mexic, aducând un „sprijin ferm” secretarului general al ONU „în căutarea unei soluţii paşnice” a conflictului. Această primă manifestaţie de unitate de la invazie a avut loc cu sprijinul Moscovei, care până atunci blocase iniţiativele Consiliului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă