Franţa se îndreaptă spre interzicerea animalelor sălbatice în companii de circ şi în delfinarii

Spectacol de circ
Spectacol de circ
22 octombrie 2021, 10:23

„Am ajuns la un acord nesperat asupra unui text de lege istoric în favoarea bunăstării animalelor în Franţa”, a anunţat pe Twitter deputatul Loic Dombreval (care face parte din majoritatea guvernamentală, n.r.), coautor al acestei propuneri legislative.

Prim-ministrul Jean Castex a declarat pe aceeaşi reţea de socializare că împărtăşeşte „mândria tuturor parlamentarilor care au făcut ca acest text să devină posibil”, subliniind că „bunăstarea animalelor este o preocupare centrală pentru cetăţenii noştri”.

Acel acord analizat în comisia mixtă paritară (şapte deputaţi şi şapte senatori) nu fusese încă obţinut până joi, în condiţiile în care Senatul francez, dominat de formaţiuni politice de dreapta, modificase în mare parte textul de lege la sfârşitul lunii septembrie, dorind să menţină animalele sălbatice în circuri itinerante şi în delfinarii.

Conform acordului la care s-a ajuns joi, Franţa va pune capăt exploatării comerciale a speciilor sălbatice, interzicând cumpărarea şi reproducerea lor într-un termen de până la doi ani, precum şi prezenţa lor în circuri itinerante într-un termen de şapte ani. Deţinerea de cetacee în delfinarii va fi la rândul ei interzisă într-un termen de cinci ani.

Crescătoriile de nurci americane şi de alte specii care sunt crescute exclusiv pentru producţia de blănuri vor fi, de asemenea, interzise.

Propunerea legislativă va contribui, totodată, la prevenirea cumpărării impulsive de animale de companie, un fenomen care generează foarte multe abandonuri, şi extinde de asemenea sancţiunile prevăzute pentru cazurile de maltratare. Viitoarea lege prevede şi eliberarea unui certificat de luare la cunoştinţă înainte de cumpărarea unui animal de companie.

Vânzarea câinilor şi pisicilor în magazinele de animale va fi interzisă începând de la 1 ianuarie 2024. Prezentarea animalelor în vitrine nu va mai fi permisă. Vânzarea animalelor pe internet va fi mai bine reglementată.

 

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Franța, prima țară cu o lege împotriva hainelor ieftine chinezești

Referendum la Paris, pe tema triplării tarifelor de staţionare pentru SUV-uri