Franţa interzice zborurile pe distanţe scurte, în numele schimbărilor climatice, şi trimite oamenii să meargă trenul

25 mai 2023, 09:16

Încă din 2021 consultările legate de climă au condus la o lege care elimina cursele aeriene pe distanțe scurte dacă există alternativa călătoriei cu trenul. Măsura legislativă se aplică acum pentru cursele interne de la Paris spre Bordeaux, Lyon și Nantes.

OLIVIER VERAN – purtător de cuvânt al guvernului Franţei: Această interdicție de a folosi avionul atunci când există alternative cu trenul, pe distanțe de sub două ore și jumătate, este o premieră mondială. Este o alegere făcută de cetățeni, de oameni, pe care guvernul o traduce prin acțiune.

Unii dintre critici cred că această măsură va avea puține urmări care vor fi mai mult simbolice și că ar trebui măsuri mai dure în timp ce alți francezi și-ar dori ca această măsură să fie aplicată și de alte țări.

Convenția cetățenească pentru climat, inițiată de președintele Emmanuel Macron, a cerut renunțarea la cursele aeriene pe distanțe scurte, de 4 ore dacă există alternativa trenului însă unele companii aeriene și reprezentanți de regiuni au protestat. În final măsura s-a decis pentru cursele aeriene pe distanțe scurte de până la 2h și 30 de minute.

 

RELATARE DE LA MIHAELA ANTOCHE

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite