Franţa din inima României. Afaceriştii francezi au investit miliarde de euro în ţara noastră

24 aprilie 2017, 15:12

Relaţiile bilaterale dintre România şi Franţa au o istorie îndelungată. După Revoluţie însă, apropierea între noi şi francezi s-a accelerat, cu precădere în domeniul economic. S-au înmulţit schimburile comerciale, iar ţara noastră a devenit atractivă pentru investitorii francezi.

„Franţa este printre primii cinci investitori în România. În prezent, sunt peste 2.500 de companii cu capital majoritar francez care continuă să îşi consolideze şi să îşi dezvolte afacerile. Ele continuă să atragă un al doilea val de investitori şi anume companii mici si mijlocii”, precizează Adriana Record, director executiv al Camerei de Comerţ Româno-Franceze.

Patru miliarde de euro au plecat din Hexagon cu destinaţia România, în investiţii directe, potrivit ultimelor cifre. Francezii deţin poziţii-cheie în economia noastră – în bănci, în industria auto, în telecom  sau în comerţ.

Schimburile comerciale româno-franceze au avut o evoluţie extraordinară în ultimul deceniu, plasând astfel Franţa în top trei parteneri economici pentru ţara noastră. România exportă anual în Franţa produse în valoare de aproape patru miliarde de euro.

În principal, francezii iau de la noi maşini, componente pentru maşini şi seminţe de floarea soarelui. Dar şi companiile franceze aduc marfă de peste trei miliarde de euro în România, mai ales medicamente, tractoare şi erbicide.

Grupul Dacia-Renault rămâne cel mai mare investitor francez din ţara noastră, cu o cifră de afaceri netă de 19 miliarde de lei în 2015. Divizia de vânzări a grupului francez avea în 2015 aproape 1.700 de angajaţi.

“Centrul Tehnologic din România a devenit cel mai mare centru de inginerie din exteriorul Franţei. Joacă un rol esenţial în dezvoltarea şi reuşita grupului în cele 44 de ţări la nivel internaţional pentru gama global acces”, spune Yves Caracatzanis, directorul Renault România.

Unul dintre retailerii giganţi prezenţi în România este Carrefour. După ce a cumpărat lanţul de magazine Artima şi supermarketurile Billa, a ajuns la peste 17.000 de angajaţi în ţara noastră. Agitaţia electorală de la Paris nu pare să afecteze în vreun fel investitorii francezi.

Iar Franţa nu este doar un partener economic. De-a lungul timpului, Hexagonul a susţinut puternic România să aderere la Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte Spaţiul Schengen, francezii nu au mai vrut însă să joace rolul fratelui mai mare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă