Franţa cere explicaţii Israelului pentru o lovitură asupra Institutului Francez din Gaza. Ministerul de Externe de la Paris a declarat că în clădire nu se afla niciun cetăţean francez

Franța
Franța
3 noiembrie 2023, 18:38

„Am fost informaţi de către autorităţile israeliene că Institutul Francez din Gaza a fost vizat de o lovitură israeliană. Le-am cerut să ne comunice fără întârziere prin mijloacele corespunzătoare elementele tangibile care au motivat această decizie”, a arătat Ministerul de Externe de la Paris.

Într-o declaraţie ulterioară, ministerul a „condamnat atacurile asupra siturilor Naţiunilor Unite şi personalului umanitar, a cărui activitate este indispensabilă pentru populaţia civilă din Gaza, precum şi asupra unui sediu al presei”.

Biroul AFP din Fâşia Gaza a fost afectat grav joi de un atac. Armata israeliană a afirmat că nu a lovit clădirea respectivă. France Presse este singura din cele marile agenţii de presă internaţionale prezente în teritoriul controlat de Hamas care transmite în direct imagini video din oraşul Gaza.

„Franţa îşi exprimă îngrijorarea foarte acută faţă de numărul de victime civile din Gaza, care se ridică la câteva mii, şi faţă de situaţia umanitară gravă„, a mai comunicat Ministerul francez de Externe. „Protecţia civililor este un imperativ moral şi totodată o obligaţie internaţională. Cerem ca Israelul să ia măsuri concrete în acest sens”, a adăugat instituţia din Quai d’Orsay.

Guvernul grupării islamiste Hamas a anunţat joi că o lovitură israeliană a ucis cel puţin 27 de oameni într-o şcoală a ONU din tabăra de refugiaţi Jabaliya, în cursul celui de-al treilea bombardament asupra acestui obiectiv din ultimele trei zile. Atacurile de marţi şi miercuri se soldaseră cu 195 de morţi, 777 de răniţi şi 120 de dispăruţi sub dărâmături, de asemenea conform bilanţurilor comunicate de Hamas.

Israelul a afirmat că atacul de marţi a dus la „eliminarea” unui înalt oficial din Hamas.

Bilanţurile nu au putut fi verificate din surse independente, precizează AFP.

ONU a comunicat că joi au fost afectate de bombardamente patru şcoli ale organizaţiei în care se aflau refugiaţi, iar 23 de oameni şi-au pierdut viaţa. Hamas a pus atacurile pe seama Israelului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite