Frans Timmermans: Cele mai bune garanții în lupta împotriva corupției sunt românii înșiși. Nu pot da o dată clară pentru ridicarea MCV

20 aprilie 2017, 13:29

‘Nu există vreun orizont de timp pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare’, a declarat, joi, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, aflat într-o vizită în România. După mai multe întâlniri oficiale dimineaţă, Timmermans a susţinut o conferinţă comună de presă cu premierul şi cu ministrul Justiţiei.

Prim-ministru Sorin Grindeanu:

– Obiectivul meu și al Guvernului pe care-l conduc este să finalizăm MCV înainte ca România să preia președinția Consiliului Uniunii Europene. Este o chestiune de prestigiu și nu numai, la care țin foarte, foarte mult.

– Îmi doresc ca la sfârșitul anului 2017 să avem un raport final pozitiv, care să pună bazele încheierii acestui mecanism.

– Subliniez progresele majore pe care le avem până acum câștigate în domeniul justiției și nu vom face niciun pas înapoi în ceea ce înseamnă garantarea unui act de justiție corect și independent.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans:

-lupta noastră pentru statul de drept și drepturile omului o facem pentru noi.

– Fiecare cetățean indiferent unde trăiește merită un stat de drept. În ultimii 10 ani MCV-ul a însemnat atât de multe.

– Unele din aceste reușite nu aș fi crezut că sunt posibile. Acum suntem pe ultima sută de metri al acestui maraton extrem de lung.

– Am mai avut o mică sperietură, la începutul acestui an, că întregul proces se va opri sau că se va schimba direcția.

– Am avut câteva întâlniri extrem de focalizate. M-am întâlnit și cu dl prim-ministru Grindeanu și am încredere deplină în planurile sale, în proiectele concepute ca vor pune România  drumul corect și vor închide procesualitatea MCV-ului într-un viitor apropiat, după îndeplinirea recomandărilor noastre, pe care le-am făcut în raportul nostru

– Acestea sunt recomandările noastre finale, nu le vom schimba, nu vom adăuga la ele.

– Dacă Guvernul se află în poziția să îndeplinească aceste recomandări, cu suguranță acest guvern va primi un sprijin puternic din partea parlamentului și din partea societății pentru a atinge acest scop.

– Odată atins acest scop, vom ajunge în acel punct în care nu ne vom mai putea întoarce, ne vom bucura de statul de drept și de respectarea drepturilor omului și va fi ireversibil.

– Mulțumesc prim-ministrului pentru cooperarea sa, cred că planul său ne pune pe calea cea dreaptă și condițile din proiect vor fi îndeplinite.

Angajamente cu privire la aceste 12 recomandări cred că pot fi îndeplinite. Am devenit convins că cele mai bune garanții în lupta continuă împotriva corupției sunt românii înșiși. Există un sentiment extrem de puternic în societatea română, aceasta este: lupta corectă

– Odată aceste recomandări îndeplinite, lupta împotriva corupției va fi împinsă de la spate de dorința poporului român.

– Cunosc România de 20 de ani, îmi amintesc cî populația româna era oarecum cinică, acum populația luptă pentru asta, spune: noi vrem să se întâmple asta, poporul însăși a spus asta: noi vrem asta pentru copiii noștri – iar asta pentru mine sunt elementele de cea mai mare inspirație.

– Nu discut despre un termen (pentru ridicarea MCV). Programul guvernului de a îndeplini aceste recomandări – totul depinde de consultări publice, de voturile din Parlament, odată ce este îndeplinit obiectivul, nu vom ezita să spunem că angajamentele MCV-ului au fost îndeplinite, dar nu pot da o dată clară: totul depinde de cum sunt îndeplinite aceste condiții.

 

Ministrul Justiției, Tudorel Toader:

– Ca ministru al justiției sunt preocupat de bunul mers al Justititiei care însemnă și racordarea la realitățile europene. S-a vorbit despre cele 12 recomandări din MCV. Ne bucură faptul că recomnadarile nu se modifică. Aș preciza un lucru că îndeplinirea acelor recomndări nu reprezinta nimic altceva decât racordarea sitemului judiciar la standardele moderne europene de protecție a drepturilor omului.

– Am făcut referire la procesul de evaluare a acestei legislații primul pas a fost depunere în acord a codurilor cu legislația europeană. Ne preocupă punerea în acord a legislației cu directivele europene.

– Sunt directive care au ieșit din termen, și trebuie să le punem în acord.

– Vom face și o evaluare a întregii legislații, codul penal, codul de procedură penală, le vom pune de acord cu exigentele constituționale.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Surse: 5.000 de posturi deblocate în Sănătate