Frans Timmermans, aluzie la declarațiile lui Viktor Orban: Rasismul este o invenție politică otrăvitoare. Reprezentanța Comisiei Europene în România a preluat mesajul

Timmermans postare pe Facebook
Timmermans postare pe Facebook
28 iulie 2022, 09:30

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, i-a surprins weekend-ul trecut pe liderii europeni declarând că țările „nu mai sunt națiuni” după amestecul de rase diferite. După aceste declarații unul dintre cei mai vechi consilieri ai premierului, sociologul Zsuzsa Hegedüs, a demisionat marți.

Suntem cu toții diferiți, culoarea pielii noastre este diferită, limbile pe care le vorbim, culturile, convingerile noastre sunt diferite. Cu toate acestea, facem parte cu toții din aceeași rasă: rasa umană. Rasismul este o invenție politică otrăvitoare. Acesta nu ar trebui să existe în Europa, unde puterea noastră stă în diversitate, a transmis prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans într-o postare pe Facebook.

Reacțiile politicienilor români

Și politicienii români au reacționat la mesajele anti-UE și pro-ruse ale lui Viktor Orban, lansate la Tușnad.

Bogdan Aurescu a spus că este ”regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României, (…) E clar că nu putem fi de acord cu ele”.

Oficial, autoritățile române susțin că i-au avertizat dinainte pe liderii de la Budapesta să nu mai facă declarații controversate în țara noastră.

Mesajele lui Viktor Orban au venit după o vizită-surpriză a ministrului de externe al Ungariei la Moscova.

Ionuț Stroie, purtătorul de cuvânt al PNL a acuzat că premierul maghiar vine să facă aici nişte declaraţii la limita rasismului. Face parte din categoria politicienilor care se hrănesc cu astfel de subiecte, cu pretenţia că vorbesc despre viitor, dar din păcate trăiesc în trecut.

„România nu este o trambulină pentru mesajele antieuropene și proruse, nici ale premierului Viktor Orban, nici ale membrilor guvernului ungar”, a reacționat și PSD, prin secretarul general Paul Stănescu.

Și USR a reacționat, condamnând discursul anti-UE și anti-NATO al premierului ungar.

„Asemenea idei sunt rușinoase pentru Europa modernă și liberală”, a spus într-un mesaj pe Twitter președintele USR, Cătălin Drulă.

Declarații care au provocat indignare

Şeful guvernului ungar a afirmat sâmbătă, la Băile Tuşnad, că lumea se află într-un deceniu al pericolelor şi primejdiilor şi că nu credea că piloanele civilizaţiei occidentale vor începe să se dărâme.

El a atacat „amestecarea” raselor europene și non-europene într-un discurs care a provocat indignare și chiar demisia unui consilier al său.

„Noi (ungurii) nu suntem o rasă mixtă… și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a spus Orban. El a adăugat că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”.

În opinia sa, fenomenul migraţionist a împărţit Europa în două şi există o dispută între aceste două părţi.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite