Francezii din România îşi aleg preşedintele: ”Vreau ca țara mea să poată evolua”. ”Vreau o Franța europeană”

Francezii din România îşi aleg duminică preşedintele şi pot să îşi exprime votul în secţii amenajate la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi. Mulți dintre francezii din România lucrează în companiile din țara noastră sau studiază în diverse universități. Ei consideră că Franța trebuie să rămână un pilon de bază al Uniunii Europene. ”Vreau că ţara mea să poată avansa, să poată evolua”, a mărturisit un votant prezent astăzi la urne, în București. Francezii care trăiesc în România spun că au votat pentru o Franţă Europeană, pentru o Franţă liberă şi deschisă către lume.

24 Aprilie 2022, 12:18 (actualizat 24 Aprilie 2022, 19:00) Știrile TVR |
Francezii din Romania voteaza la prezidentiale
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALIZARE 17.50: Puțin după prânz, francezii au venit la vot, la Ambasada de la București. Au fost momente când au stat la coadă pentru a ajunge la cabinele de vot. Sebastien e căsătorit cu o româncă, au o mică patiserie în București, dar consideră că e de datoria lui să spună în ce direcție să o ia Franța.

Mulți dintre francezii din România lucrează în companiile din țara noastră sau studiază în diverse universități. Ei consideră că Franța trebuie să rămână un pilon de bază al Uniunii Europene. ”Vreau că ţara mea să poată avansa, să poată evolua”, spune un votant.

Francezii care trăiesc în România spun că au votat pentru o Franţă Europeană, pentru o Franţă liberă şi deschisă către lume.

”Sper că Franţa va rămâne o ţară unde toată lumea este bine primită, fără discriminări şi preferinţe rasiale”, spune un alt votant.

Ambasadoarea Franței la București dă asigurări că și după aceste alegeri, România poate conta pe Franța.

”Franţa este o ţară fondatoare a Uniunii Europene şi în niciunul dintre cele două programe ale celor doi candidaţi nu există opţiunea ieşirii din Uniunea Europeană. Prin urmare România poate să aibă deplină încredere în Franţa, ne îndeplinim responsabilităţile asumate şi, orice s-ar întâmpla suntem o ţară profund ancorată în Uniunea Europeană”, a spus Laurence Auer, ambasadoarea Franței la București.

În primul tur de scrutin, la cele trei secții de votare deschise în România, la București, Iași și Cluj Napoca au votat în jur de 1500 de francezi, dar în acest al doilea tur interesul pare a fi în creștere.

_____________________________________________________

Respectivele secţii de votare sunt la Ambasada Franţei din Bucureşti, la Institutul Francez din Cluj-Napoca şi la Institutul Francez din Iaşi.

După primul tur de scrutin, care a fost organizat pe 10 aprilie, Ambasada Franţei a transmis că 3.040 de francezi s-au înscris pentru a-şi exprima votul. Dintre aceştia, 1.451 au votat. În total, au fost exprimate 1.435 de voturi, pe lângă 12 voturi anulate şi patru, în alb.

La primul tur, 42,44% dintre votanţii din România l-au ales pe actualul preşedinte, Emmanuel Macron, iar 6,2 %, pe contracandidata sa din al doilea tur, Marine Le Pen.

(w620) Emmanuel M

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI