Francezii continuă protestele în stradă față de reforma pensiilor. Autoritățile au interzis manifestaţiile în Place de la Concorde

18 martie 2023, 19:10

ACTUALIZARE La Paris au început sâmbătă seara manifestațiile și ciocnirile dintre forțele de ordine și elemente radicalizate care se infiltrează întotdeauna printre manifestanți și provoacă distrugeri, a transmis Mihaela Antoche din capitala Franței pentru Telejurnalul de la ora 20.00.

 

 

Place de la Concorde a devenit locul de nemulțumire pentru a treia zi, după ce legea de reformă a pensiilor a fost impusă prin articolul 49.3 care dă dreptul guvernului de a trece o lege fără vot. Au fost confruntări între polițiști, jandarmi și manifestanți, tensiuni care s-au repetat la Nantes, Bordeaux, Toulon, Lyon. Prefectura de poliție din Paris a decis interzicerea oricăror adunări publice în perimetrul delimitat de Place de la Concorde și bulevardul Champs Élysée.

Sindicatele continuă protestele spontane în orașe mici prin acțiuni de blocare a drumurilor și a sensurilor giratorii. Mersul trenurilor și transportul în comun parizian sunt afectate. Sindicatele din educație amenință că vor bloca probele examenului de bacalaureat de la începutul săptămânii viitoare. Vor fi zboruri anulate la Aeroportul Orly și la aeroportul din Marsilia. Gunoierii continuă și ei protestul. La Paris, pe străzi și pe trotuare sunt aproximativ 10 tone de gunoaie nestrânse.

Sindicatele promit pe 23 martie o zi de mobilizare fără precedent când întreaga Franță va fi în stradă. Tensiunea pe guvern este maximă, iar sindicatele cer retragerea legii de reformare a sistemului de pensii.

Sindicatele cer guvernului să renunțe la reformă, iar autoritatea președintelui Emmanuel Macron este în scădere, așa cum s-a întâmplat și în perioada vestelor galbene.

Luni după-amiaza vor fi discutate cele două moțiuni depuse în Adunarea Națională. Peste 80% dintre francezi nu sunt de acord cu prim-ministrul Elisabeth Borne care a recurs la articolul 49.3 pentru a trece reforma pensiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite