Franța: Un proiect de lege ar putea duce la interzicerea purtării vălului islamic în spațiile publice și în cazul fetelor minore, al mamelor care își însoțesc copiii la şcoală sau în excursii

5 mai 2021, 09:43

Mariem Chourak: Când am aflat că Senatul a votat această propunere, am realizat că e posibil să devină oficial lege şi atunci, peste noapte, ar putea fi interzis să port hijab în spaţiile publice.

Astfel de reacții au apărut în număr foarte mare pe rețelele sociale. Toate criticau amendamentul din legea împotriva separatismului care ar putea interzice purtarea valului islamic în spațiile publice și pentru minore. Dezbaterile parlamentare au fost aprinse și au arătat cât de divizate sunt și opiniile politice în această problemă, atât de sensibilă în Franța.

Max Brisson, senator: Am observat că o parte a celor de aici întotdeauna invocă motive pentru a nu lupta împotriva acestei ideologii, împotriva totalitarismului. De fiecare dată când propunem ceva, gășiţi motive să spuneţi nu şi să vă opuneţi.

În 2004, Franța a interzis purtarea valului islamic în școlile de stat iar în 2010 a interzis purtarea niqabului, valul care acoperă integral corpul femeilor cu excepția ochilor, pe stradă, în parcuri, în transportul în comun sau în instituțiile administrative.

Președintele Emmanuel Macron a cerut de multe ori în discursurile sale apărarea valorilor republicii în fața islamismului radical.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite