Franța supraveghează companiile chineze susceptibile de a furniza ajutor Rusiei

Ministrul francez de Externe Catherine Colonna
Ministrul francez de Externe Catherine Colonna
22 februarie 2023, 06:44

„Există companii private chineze a căror activitate o urmărim îndeaproape”, a declarat Catherine Colonna, întrebată, la postul public de televiziune France 5, despre un potenţial parteneriat strategic între China şi Rusia.

La sfârşitul săptămânii trecute, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a afirmat la CBS News că unele companii chineze furnizează deja „un ajutor neletal” efortului de război al Rusiei.

El a subliniat că „nu există nicio distincţie între companiile private şi companiile de stat„. Dincolo de armamentul pur, poate fi luat în considerare un întreg arsenal de ajutoare precum veste antiglonţ, raţii alimentare etc.

Întrebată despre locaţia acestor companii, în special pe teritoriul ucrainean, Catherine Colonna a răspuns că „nu sunt neapărat pe teren„.

Pe de altă parte, şefa diplomaţiei de la Paris a ţinut să adauge că Franţa i-a vorbit „destul de diplomatic şi destul de clar” Beijingului despre dorinţa sa ca Beijingul „să nu dea o mână de ajutor puternic Rusiei„, subliniind că ea a preferat „să reţină ataşamentul Chinei faţă de stabilitatea care o avantajează în pe termen lung”.

Catherine Colonna a mai estimat că occidentalii ar trebui să vadă mai clar poziţia Chinei la New York, cu ocazia reuniunii Consiliului de Securitate al ONU din 24 februarie, dată care va marca prima aniversare a invaziei Ucrainei de către Rusia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că este „din ce în ce mai îngrijorat” de un posibil sprijin militar din partea Chinei pentru Rusia.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a afirmat la rândul său că omologul său chinez, Wang Yi, i-a dat asigurări că China nu furnizează arme Rusiei şi nu intenţionează să facă acest lucru.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Şeful diplomaţiei chineze Wang Yi

China va fi o ”forţă pentru pace”, afirmă ministrul de Externe Wang Yi