Franța: Incendiu puternic la catedrala din Nantes

18 iulie 2020, 11:16

Alarma a fost dată la primele ore ale dimineții, cu puțin înainte de ora 8.00, de către un martor. Câteva ore, peste 100 de pompieri au fost mobilizați pentru a controla flăcările și pentru a reduce riscul de propagare.

Primele date arată că nu sunt victime. Parchetul din Nantes a deschis o anchetă în care incendiul de la Catedrala Saint-Pierre et Saint-Paul este considerat, pe baza primelor date, un act criminal.

Marea orgă este complet distrusă. Cea mai mare parte a mobilierului care se afla în interiorul catedralei a ars aproape în totalitate.

Un expert în incendii va sosi de la Paris pentru a analiza cu exactitate modul în care s-au propagat flăcările. Acesta se va alătura unei echipe complexe care anchetează incendiul.

Emoția este foarte puternică la Nantes, deoarece catedrala Saint-Pierre et Saint-Paul, această bijuterie gotică, a mai suferit un incendiu puternic în 1972. Lucrările de reconstrucție au durat 13 ani.

Francezii nu au uitat nici incendiul de la Catedrala Nôtre-Dame din Paris, din aprilie anul trecut, când o parte a celebrului monument a fost distrusă de flăcări. ______________________________________________________________________________________________________ ”Focul nu a fost stins, este în curs de atac. Este un incendiu mare”, a precizat Centrul operaţional departamental pentru situaţii de urgenţă (Codis), care a adăugat că pentru stingerea focului au fost mobilizaţi 60 de pompieri.

Nu este prima dată când această catedrală este afectată de un incendiu. La 28 ianuarie 1972, turla catedralei gotice Saint-Pierre-et-Saint-Paul, situată în centrul oraşului Nantes şi construită între secolele XV şi XIX, a fost distrusă de flăcări.

Catedrala a fost redeschisă pentru slujbe religioase abia în mai 1985, după 13 ani de reparaţii.

Incendiul are loc la puțin peste un an după un flăcările au cuprins și catedrala Notre Dame din Paris

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite