Franța și Germania sunt hotărâte să susțină Republica Moldova în fața riscurilor de destabilizare

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian
Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian
30 aprilie 2022, 00:29

„Miniştrii au schimbat opinii despre răspunsul european la războiul din Ucraina şi au discutat despre continuarea şi aprofundarea sprijinului acordat acestei ţări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe.

„Cei doi miniştri au discutat şi despre situaţia din R. Moldova şi hotărârea lor comună de a o susţine în faţa riscurilor de destabilizare a acesteia”, a adăugat Anne-Claire Legendre.

Franţa a declarat marţi că sprijină R. Moldova în faţa „riscurilor de destabilizare” şi a reiterat „sprijinul pentru integritatea teritorială” a acestei ţări.

Le Drian şi Baerbock au discutat, de asemenea, şi despre „ameninţările la adresa securităţii alimentare” din cauza războiului din Ucraina, unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume. Cei doi „şi-au reafirmat angajamentul de a oferi asistenţă ţărilor care au nevoie” în cadrul preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene – în prima jumătate a anului 2022 – şi a preşedinţiei germane a G7.

Criza alimentară globală, exacerbată de războiul din Ucraina, ar putea împinge în pragul sărăciei 10 milioane de oameni din întreaga lume, potrivit Washingtonului.

Rusia este primul iar Ucraina al cincilea exportator mondial de grâu, reprezentând 30% din oferta globală.

De la invazia rusă în Ucraina, pe 24 februarie, tone de cereale au rămas andocate în porturi ucrainene precum Mariupol, oraş bombardat şi asediat de armata rusă pentru poziţia sa strategică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite