Franța pregătește reforma Bacalaureatului, examen devenit "un monstru organizațional"

Franţa a declanșat o procedură care vizează reforma Bacalaureatului, examen înfiinţat în timpul lui Napoleon. Testul maturității nu mai corespunde nevoilor moderne de educaţie, potrivit preşedintelui Emmanuel Macron, informează agenția AFP, citată de Agerpres. Reforma promisă de Emmanuel Macron ar trebui implementată în 2021.

 

25 Ianuarie 2018, 10:26 (actualizat 25 Ianuarie 2018, 12:44) Știrile TVR |
Bacalaureat 2021 în Franța / FOTO: http://www.education.gouv.fr

"Bacul" a devenit "un monstru organizaţional", se arată în raportul reformei publicat miercuri şi redactat de Pierre Mathiot, fost director al Institutului de Studii Politice din Lille.

Examenul nu îi pregăteşte suficient pe elevi pentru continuarea studiilor, subliniază profesorul Mathiot.

Numeroşii guvernanţi francezi care au încercat de-a lungul anilor să reformeze Bacalaureatul au eşuat în tentativele lor de a transforma acest examen emblematic.

Conştient de dificultăţile viitoare, mai ales din cauza sindicatelor din învăţământ, adeseori considerate refractare în faţa schimbării, profesorul Mathiot a subliniat în documentul său că "schimbarea nu se decretează". "Ea se va realiza progresiv şi doar dacă actorii din sistemul educaţional îi acceptă termenii şi îl consideră global legitim", a adăugat el.

Înainte de a redacta acest raport, Pierre Mathiot a participat la peste 100 de reuniuni cu sindicatele din învățământ, cu profesori și părinţi ai elevilor.

Documentul propune o scădere de la 10 la 5 a numărului de probe finale. În proporție de 40%, nota va fi constituită în urma unei evaluări continue sau prin probe punctuale.

Noul Bacalaureat ar ţine astfel cont de rezultatele obţinute de elevii din clasa primară şi terminală (ultimii doi din cei trei ani de liceu).

Actualele filiere literară, economică şi ştiinţifică vor dispărea în beneficiul unui nou sistem de materii. Elevii vor alege două discipline "majore" şi două discipline "minore", cărora li se vor adăuga cursuri opţionale.

Va fi eliminat examenul oral care le permite elevilor să recupereze o lucrare scrisă la care au primit o notă insuficientă.

Consultările vor fi deschise sub egida Ministerului Educaţiei. Proiectul trebuie prezentat pe 14 februarie.

Reforma promisă de Emmanuel Macron în timpul campaniei electorale se va desfăşura simultan cu reforma sistemului de înscriere la universitate, coordonată de ministrul Frederique Vidal şi care va fi aplicată din următorul an universitar.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI