Franța nu are în plan noi restricții. Angela Merkel: "Situația este dramatică. Nu este prea târziu să vă faceţi prima doză". OMS cere prudență în ce privește vaccinarea obligatorie

Avertismentul OMS de acum câteva săptămâni că Europa este din nou centrul pandemiei a fost și astăzi susținut de cifre dramatice. Ungaria, Cehia sau Germania au raportat cele mai multe infectări de la debutul pandemiei. Multe guverne au anunțat deja noi măsuri restrictive în timp ce încurajează oamenii să se vaccineze. Obligarea lor nu este o idee bună, consideră Organizația Mondială a Sănătății.

17 Noiembrie 2021, 17:39 (actualizat 17 Noiembrie 2021, 18:57) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Noi restricții în Europa"

Ungaria a raportat peste 10 mii de cazuri într-o zi, cele mai multe din martie, în timp ce în Cehia au fost aproape 23 de mii, cu 5 mii peste recordul absolut înregistrat în ianuarie.

Spitalele sunt sub presiune, iar primul ministru a anunțat că de luni persoanele nevaccinate nu mai au acces la evenimente și în spații publice închise.

Și în Austria s-au înregistrat peste 14 mii de cazuri, un record absolut. În provincia Salzburg rata de infectare este de 1500 la suta de mii de locuitori, iar spitalele încep să se umple.

Uta Hoppe, profesor, Spitalul Universitar din Salzburg: Avem planuri, pe care sperăm să nu fie necesar să le implementăm, şi care presupun mutarea de personal care nu este neapărat calificat pentru aceste cazuri în acele unităţi unde este cea mai mare nevoie.

De la începutul săptămânii, Austria a impus carantina la domiciliu persoanelor nevaccinate, o idee care este în discuție și în Germania, unde s-au înregistrat aproape 53 de mii de infectări noi.

Angela Merkel, cancelarul în exercţiu: Situaţia pandemică este în acest moment dramatică. Nu am alte cuvinte. Acest al patrulea val ne-a lovit cu toată forţa. Vreau să fac un nou apel pentru vaccinare. Nu este prea târziu să vă faceţi prima doză.

Franța, care a vaccinat cu schemă completă aproape 70% din populație, nu are, deocamdată, niciun plan să introducă noi restricții. Spitalizările și decesele sunt în scădere, iar oficialii mizează pe recomandări.

Jean-Francois Delfraissy, consilier ştiinţific al guvernului: Telemunca este o posibilitate. Depinde de dialogul între stat şi mediul de afaceri, dar cred că putem optimiza munca de la distanţă în această fază înaintea valului cinci.

Franța a introdus vacinarea obligatorie pentru angajații din spitale și centre de bătrâni, măsură implementată deja în Italia și anunțată și în Marea Britanie sau Belgia.

Aceasta, împreună cu izolarea persoanelor nevacinate, sunt decizii dure care nu trebuie luate cu ușurință, consideră Organizația Mondială a Sănătății.

Mike Ryan, director în cadrul OMS: Apar întrebări despre drepturi civile, se ridică probleme de drepturile omului, iar guvernele trebuie să cântărească foarte atent atunci când iau asemenea decizii.

Și în state cu o rată de vaccinare foarte mare, cum este cazul Portugaliei sau Irlandei, unde se apropie de 90% din populație, numărul infectărilor crește.

Autoritățile de la Dublin au pus imediat piciorul în prag: de mâine, barurile și cluburile se închid la miezul nopții cel mai târziu, iar oricine poate trebuie să lucreze de acasă.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 11°C
IASI 15°C 7°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 16°C 12°C
CRAIOVA 13°C 10°C
BRASOV 14°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI