CORESPONDENȚĂ DE LA PARIS

Franța își ia rămas-bun de la Jacques Chirac

Franța își ia rămas bun de la Jacques Chirac, fostul președinte decedat acum trei zile, la vârsta de 86 de ani. Dispariția lui a provocat o adevărată emoție în inima francezilor. La dorința familiei, un omagiu popular a avut loc astăzi la Domul Invalizilor. Detalii de la  corespondentul TVR la Paris, Mihaela Antoche.

29 Septembrie 2019, 15:14 (actualizat 29 Septembrie 2019, 20:26) |

Sicriul cu trupul neînsuflețit al fostului președinte a părăsit în aplauze ultimul domiciliu. Cortegiul s-a îndreptat spre celebrul Dom al Invalizilor din Paris, locul ales pentru omagiul popular.

Cozile s-au întins pe sute de metri. Francezi dar și turiști au ținut să omagieze personalitatea celui supranumit “Buldozerul”.

Domul Invalizilor va rămâne deschis și peste noapte pentru cei care vor dori să se reculeagă la catafalcul fostului președinte.

Mii de persoane au semnat în cartea de condoleanțe deschisă la Palatul Élysée, reședința președinților francezi, sau au păstrat momente de reculegere peste tot în lume.

Slujba de înmormântare va avea loc la biserica Saint-Sulpice din Paris. Peste 30 de șefi de state și de guverne și-au anunțat participarea la ceremonie. Printre ei, Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, fostul cancelar german, Gerhard Schroder, președintele Italiei, Sergio Mattarella, premierul Ungariei, Viktor Orban.

Nu vor lipsi nici foștii președinți ai Franței: Valéry Giscard d'Estaing, Nicolas Sarkozy și François Hollande. Jacques Chirac va fi înmomântat luni, la cimitirul Montparnasse din Paris, alături de fiica sa, Laurence.

Un prieten constant al României, Jacques Chirac a sprijinit aderarea țării noastre la Uniunea Europeană și NATO.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 4°C 9°C
IASI 4°C 8°C
CLUJ 7°C 9°C
CONSTANTA 7°C 14°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI