CORESPONDENȚĂ DE LA PARIS

Franța face economie de energie: fără reclame și vitrine luminoase noaptea și cu ușile închise la magazinele care au aer condiționat

Franța pregătește un plan de economisire a energiei care presupune, printre altele, oprirea iluminatului vitrinelor și panourilor publicitare pe timpul nopții și închiderea ușilor în magazinele care folosesc aer condiționat. Autoritățile de la Paris spun că nu vor cere sacrificii francezilor și că aceștia nu vor suferi la iarnă de frig. Planul de sobrietate energetică a fost anunțat de președintele Emmanuel Macron, în interviul acordat pe 14 iulie, de Ziua națională a Franței.

24 Iulie 2022, 20:06 (actualizat 24 Iulie 2022, 20:20) Știrile TVR |

Guvernul are în vedere două decrete care să ducă la reducerea consumului de energie, într-un moment în care se pune tot mai frecvent problema economiei din cauza creșterii inflației și a unei eventuale crize energetice la iarnă.

«În următoarele zile, voi da două decrete: primul va generaliza interzicerea publicității luminoase, indiferent de mărimea orașului, între orele 1.00 și 6.00 dimineața, cu câteva excepții, cum sunt gările și aeroporturile, și al doilea, care interzice magazinelor să mențină ușile deschise atunci când climatizarea sau încălzirea funcționează.»

Agnés Pannier-Runacher, ministra Tranziției Energetice

Sursa: Journal du Dimanche

Ministra Agnés Pannier-Runacher spune că un magazin care folosește instalațiile de climatizare are un consum mai mare cu 20% dacă lasă ușile deschise, ceea ce este considerat «inacceptabil».

Firmele care nu vor respecta aceste măsuri pot fi amendate cu 750 de euro, iar cele care vor lăsa aprinse panourile publicitare noaptea riscă amenzi de până la 1500 de euro.

La Paris, Lyon sau alte orașe mari din Franța se aplică deja măsuri de reducere a iluminatului pe timpul nopții.

Un plan guvernamental mai amplu de reducere a consumului de electricitate și gaz va fi prezentat de guvernul de la Paris la toamnă, după terminarea vacanțelor.

De la Paris, pentru TVR, Mihaela Antoche.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI