Franța este paralizată de protestele față de reforma pensiilor. Sunt afectate de grevă transportul în comun, căile ferate, liniile aeriene și serviciile publice

Franța este aproape paralizată de o greva care cuprinde cele mai importante sectoare - transportul în comun, căile ferate, liniile aeriene și serviciile publice. Principala nemulțumire este legată de anunțată reforma a pensiilor, care prevede renunțarea la statutul de regim special pentru o serie de categorii cum ar fi, de exemplu, căile ferate. Aproape toți pensionarii se tem că noua lege le va aduce venituri mai mici. Sindicatele au anunțat că greva transporturilor pariziene va continua până la începutul săptămânii viitoare. La Nantes, protestul a luat o turnură violentă, iar poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanților. Amănunte în relatarea corespondentului TVR la Paris, Mihaela Antoche.

05 Decembrie 2019, 12:06 (actualizat 05 Decembrie 2019, 20:02) |
$article.media.images[0].description
Grevă în Franța / FOTO: https://www.lefigaro.fr/"

Ziua a început cu stații de metrou închise, trenuri rapide și avioane anulate, școli care nu și-au deschis porțile, francezi care nu au mai ajuns la serviciu sau au întârziat și călători foarte nemulțumiți.

Studenții, avocații, profesorii, dar și alte categorii sociale s-au alăturat protestului inițiat de transportatori și de lucrătorii de la căile ferate.

Nemulțumirea este unanimă - reforma pensiilor care prevede introducerea sistemului de puncte și a regimului universal. Adică renunțarea la regimul special de care se bucură unele categorii sociale, cum sunt feroviarii și cei care lucrează la metrou.

Dacă taximetriștii, cei care închiriază mașini sau biciclete și trotinete au de câștigat de pe urma grevei, turiștii care și-au rezervat din timp vacanțele sunt foarte supărați. Multe muzee, săli de spectacol și obiective turistice s-au închis din cauza grevei.

Aproape 250 de manifestații au loc în toată Franța. De teama izbucnirii unor violențe, peste șase mii de polițiști au fost mobilizați la Paris.

Deocamdată, niciuna dintre părți nu pare să cedeze. Sindicatele sunt hotărâte să meargă înainte cu protestul, iar premierul Édouard Philippe va prezenta săptămâna viitoare planul care va reforma sistemul pensiilor.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 5°C
IASI -4°C 5°C
CLUJ -4°C 0°C
CONSTANTA -1°C 6°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -4°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI