Franța este paralizată de protestele față de reforma pensiilor. Sunt afectate de grevă transportul în comun, căile ferate, liniile aeriene și serviciile publice

5 decembrie 2019, 12:06

Ziua a început cu stații de metrou închise, trenuri rapide și avioane anulate, școli care nu și-au deschis porțile, francezi care nu au mai ajuns la serviciu sau au întârziat și călători foarte nemulțumiți.

Studenții, avocații, profesorii, dar și alte categorii sociale s-au alăturat protestului inițiat de transportatori și de lucrătorii de la căile ferate.

Nemulțumirea este unanimă – reforma pensiilor care prevede introducerea sistemului de puncte și a regimului universal. Adică renunțarea la regimul special de care se bucură unele categorii sociale, cum sunt feroviarii și cei care lucrează la metrou.

Dacă taximetriștii, cei care închiriază mașini sau biciclete și trotinete au de câștigat de pe urma grevei, turiștii care și-au rezervat din timp vacanțele sunt foarte supărați. Multe muzee, săli de spectacol și obiective turistice s-au închis din cauza grevei.

Aproape 250 de manifestații au loc în toată Franța. De teama izbucnirii unor violențe, peste șase mii de polițiști au fost mobilizați la Paris.

Deocamdată, niciuna dintre părți nu pare să cedeze. Sindicatele sunt hotărâte să meargă înainte cu protestul, iar premierul Édouard Philippe va prezenta săptămâna viitoare planul care va reforma sistemul pensiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite